Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FMV föreslås försvinna

/

För bara något år sedan etablerades Försvarets materielverk (FMV) i Östersund. Nu föreslår en utredning att Totalförsvaret forskningsinstitut och FMV slås ihop. Därmed riskerar ett 50-tal jobb försvinna från länet.

Annons

– Det är för tidigt att säga vad förslaget innebär. Vi ska först analysera innehållet, säger Kurt Svensson, presstalesman för FMV.

2007 startade FMV verksamhet i Östersund som kompensation för att regementena lades ner. De sköter bland annat upphandlingen av vapensystem till försvaret. Ett 50-tal personer arbetar i Östersund och huvudkontoret ligger i Stockholm. FMV finns också i Enköping och Arboga och de har testplatser på tre andra orter.

Nu har försvarsmaktens förra generaldirektör Marie Hafström lagt fram en utredning som hon gjort på regeringens uppdrag och handlar om de verksamheter som räknas som stödverksamheter. Marie Hafström föreslår att FMV och Totalförsvaret forskningsinstitut slås ihop.

– Jag har ingen insyn i utredningen och har inte fått någon information om den. Jag ska läsa igenom den först, säger Mikael Helander, chef för FMV i Östersund.

Totalt ska FMV spara 435 miljoner kronor plus ett antal hundra miljoner på verksamheten.

– Vi ska yttra oss först. Sedan ska regeringen redovisa vad de tänker göra i sin budgetproposition i september, säger Kurt Svensson.

Även Försvarshögskolan och Pliktverket förslås att försvinna och bakas in i försvarsmaktens egen verksamhet. Marie Hafström räknar med att spara tre miljarder kronor från 2010 fram till 2014 och att 2000 av ungefär 8 600 anställda inom områdena varslas.

Mer läsning

Annons