Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om vargfritt Jämtland

/

Folkpartisten och landstingspolitikern Finn Cromberger från Frösön vill ha ett vargfritt Jämtlands län, av regionalpolitiska skäl.

Annons

I ett förslag till landstingsfullmäktige hänvisar han till och jämför med statens politik för rennäringen. Han skriver så här:

”Rennäring och vargförekomst går inte att förena. Samma sak kan man påstå om fäbodjordbruk och småskalig livsmedelsproduktion som baseras på frigående djur som get, får och kor”.

Finn Cromberger fruktar att den småskaliga livsmedelsproduktionen i Jämtlands län drabbas om vargarna tillåts bli fler, och att attraktionskraften på turister därmed skulle minska.

Han hävdar också att varje vuxen varg dödar upp till tolv älgar och att antalet älgar i länet skulle minska kraftigt om vargarna tillåts att, som han skriver, fast etablera sig i länet.

Om så sker skulle enligt honom också turismen i form av tillresande älgjägare minska.

Finn Cromberger föreslår att landstingsfullmäktige uttalar sig och säger att fasta vargetableringar inte bör få ske i Jämtlands län, och att fullmäktige rekommenderar de politikerutsedda politikerna i Region Jämtland att fatta samma beslut.

Landstingsdirektören och de tjänstemän som berett motionen föreslår dock att landstingsstyrelsen säger nej och råder landstingsfullmäktige av avslå förslaget.

Det är inget allmänt värnande av vargar bakom detta utan tjänstemännen hänvisar till att det på regional nivå är länsstyrelsen som ansvarar för rovdjursförvaltningen.

”Vargpopulationens utbredning i länet är inte en fråga som ligger inom Jämtlands läns landstings verksamhetsområde och som landstingsfullmäktige ska besluta om”, skriver landstingsdirektören Karin Strandberg Nöjd.

Mer läsning

Annons