Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Jämtlands Förenade Mejerier till Arla på 81 år

De första bymejerierna i Jämtland startade i Näs och Mörsil socken 1868 tack vare Hushållningssällskapet. Senare togs initiativ till ytterligare samordning när Jemtlands Mejeri AB bildades 1872.

Annons

Jämtlands Förenade Mejerier bildades 1930 som en försäljningsorganisation för bymejerierna i Jämtland, för att samordna produktion av den traditionella och regionala mesosten.

Först 1938 bildades Jämtlands Mejeriförening (JMF) på initiativ av riksdagsman Per Persson från Trången. Förste VD blev Ivar Söderqvist som på kort tid lyckades sammanföra de olika mejeriföreningar som växt fram i den nya JMF. Söderqvist hade även som vision att göra messmöret till en nationell produkt och med tiden blev Fjällbrynt ett välkänt varumärke.

1970 bildades NNP – Nedre Norrlands Producentförening – av Jämtlands Mejeriförening, Sundsvalls Mjölkcentral och andelsmejerierna i Hudiksvall och Ljusdal. 1988 anslöt även Ångermanlands Mejeriförening.

2000 gick NNP samman med Milko efter två separata fusionsutredningar, där valet stod mellan ett samgående med Norrmejerier eller Milko. Det blev en fusion söderut med Milko, som då omfattade södra Hälsingland, Dalarna och Värmland. Förhoppningen var att med Milkos geografiska närhet, så skulle Stockholmsmarknaden erövras.

Mejerier i Arvika, Örnsköldsvik Hammerdal, och Bollnäs, Karlstad och Sundsvall har lagts ner. Övriga mejerier har alltmer specialiserat sin produktion. I Östersund paketeras ingen mjölk. I stället tillverkas bland annat ost, mjukost och messmör i det numera sålda dotterbolaget Fjällbrynt AB.

Annons