Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldgalan: Pär Östervall vann pris som årets unga företagare i fjol - nu har han sålt företaget

För ett år sedan stod Pär Östervall på Guldgalans scen och tog emot priset som Årets unga företagare. En månad senare fick han erbjudande om att sälja sitt Weldab Industricenter.
– Vi gjorde en riskanalys, och bestämde oss för att säga ja.

Annons

Det blev en intensiv tid för Pär Östervall efter Guldgalan i fjol. Bara några veckor efter galan ringde företrädare för Ahlsell och frågade om han och partnern Öjvind Ängehov ville sälja företaget och börja jobba för dem istället.

Innan årsskiftet var affären i hamn och i maj i år lämnade de de gamla lokalerna.

31-årige Pär Östervall blev egenföretagare för tio år sedan. I fjol fick han pris vid Guldgalan som Årets unga företagare.

När han stod där på scenen och tog emot diplom, priser och blommor, hade han ingen tanke på att sälja det företag han själv i stort sett byggt upp från grunden.

– Vi hade själva tankar på att satsa och anställa. Men samtidigt, om Ahlsell skulle satsa på regionen kring Östersund, vad skulle hända med oss då, säger Pär Östervall och förklarar att Ahlsell har 5 000 anställda i hela Norden och har en omsättning på omkring 23 miljarder kronor.

– Samtidigt var det ju smickrande att ett sådant stort bolag kontaktade lilla oss.

21 år gammal köpte Pär företaget Lagbyprodukter av sina föräldrars granne. Affärsidén gick ut på att sälja industriprodukter till producerande industriföretag och för Pär, som gått tekniskt program på gymnasiet och vid tillfället jobbade på NCC, handlade det mest om viljan att driva ett eget företag.

– Drivkraften var nog det, att jag ville ha ett eget företag. Jag har alltid haft idéer om hur jag vill utveckla saker. Jag tror alltid att saker ska gå att göra bättre, säger han och skrattar.

Läs även: De är nominerade på Guldgalan 2016

Under de nio åren som Pär ägde företaget återuppbyggde och utvecklade han det. Namnet byttes till Weldab Industricenter och omsättningen ökade från en miljon till omkring nio miljoner kronor. 2013 anställde han Öjvind Ängehov, som blev delägare.

Nu jobbar de båda som säljare för Ahlsell. För Pär har omställningen att gå från att vara egen företagare till anställd inte varit särskilt jobbig.

– Men det är konstigt att inte ta besluten själv. Saker man ibland tycker borde gå snabbt och lätt kan ta lång tid i en sådan här drake. Samtidigt förstår jag ju att det måste gå den vägen det går.

I dagsläget har han inga planer på att sluta vara anställd för att istället driva eget företag igen. Men han går gärna på Guldgalan igen.

– I fjol var första gången jag gick och det var jätteroligt. Om det finns biljetter i år vill jag gärna gå igen.

Läs även: Emelie Dillner nominerad på Guldgalan: Texas Longhorn vill utöka i fjällen

Per Östervall på Guldgalan 2015.

Mer Pär Östervall:

Per Östervall är Årets unga företagare

Mer läsning

Annons