Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå Hallå – blev det inte bättre?

/
  • För två år sedan bad ÖP läsarna att berätta om hur väl mobilnäten fungerar för tal och surf. Då fanns inte några vedertagna täckningskartor som kunde jämföras. Det finns nu.
  • Mobilmast i Ringsta.

Det har blivit bättre mobiltäckning för många. Men inte alla.
Jämtland är fortfarande det län som ligger sämst till när det gäller hur många täckningen når.

Annons

För några år sedan gick ett ramaskri genom länet. Bristen på täckning för tal och surf ledde till hård kritik, framför allt mot operatörerna som fick ta mest stryk.

ÖP fick över 1 000 vittnesmål från plågade länsbor som berättade om svag täckning och svajiga linjer.

Sedan dess har teleoperatörerna aviserat stora planer. Men efterfrågan på mobil data bara ökar.

Telia är nu klar med sin utbyggnad, vilket innebär uppgradering från 2G till 3 och 4G. Tele2 och Telenors löfte om att gemensamt främst satsa på de fyra nordligaste länen med nya basstationer ska vara uppfyllt i slutet av 2016.

Så slutresultatet, alltså när de privata bolagen har byggt klart där de anser sig få lönsamhet; den täckningskartan ligger några år fram i tiden.

17 mars kommer den färskaste sammanställningen att presenteras, den som visar täckningen under 2015. Det sker under en öppen debatt om uppkopplingens möjligheter som ÖP och LT tillsammans med Jämtlandsnytt och P4 Jämtland bjuder in till i Strömsund.

Men innan dess är det 2014 års karta som är den mest aktuella.

Och hur ser då den ut?

Så där. Ett län sticker fortfarande ut i sin brist på täckning. Jämtland.

Det finns totalt 37 266 master i Sverige. Jämtlands län har 2 procent av dem. 735 stycken. Endast Gotland och Blekinge har färre. Men eftersom Jämtlands län är så mycket större till ytan är det lätt att förstå att yttäckningen blir sämre.

Mellan 2013 och 2014 ökade antalet master med 52 stycken i Jämtland och så här är ser det ut efter det:

• 99,7 procent av befolkningen har tillgång till taltjänst, vilket är minst i landet.

• Motsvarande siffra för yttäckningen är 75 procent för tal och sms.

• Hyfsad mobilsurf som räcker för att läsa hemsidor eller lyssna på musik (3 G 1 Mbit) nådde 91 procent av bofasta länsbor vilket är sämst i landet, snittet är över 99 procent. 20 procent av länets yta nåddes.

• Snabb 3G (10 Mbit) ökade med 12 procent på ett år men det når endast 79 procent av befolkningen vilket är minst i landet. Snittet i landet är 98 procent. Ytmässigt nås 13 procent av länet.

• Också snabb mobilsurf på 4 G (10 Mbit) är sämst befolkningsmässigt i länet även om det 2014 nådde fler än 3G. Det är främst tack vare bidragen till den privata utrustning till ensligt belägna hus som inte anses kunna få fiber.

Uppgifterna kommer från PTS som sammanställer alla operatörers teoretiska beräkningar av sina nät.

Strax före jul kom en annan rapport från PTS. Den visar att de flesta tycker att mobiltäckning som behövs för att prata i telefonen är bra, även i glesbygd.

Men det är stor skillnaden mellan stad och land när det gällde hur nöjda alla är med att surfa med mobilen.

---

Satsningen #rättvistäckning rör mobiltäckningen och möjligheten att vara uppkopplad på Internet i Jämtlands län. Genom #rättvistäckning lyfts en av vår regions viktigaste utvecklings- och framtidsfrågor.

#rättvistäckning är ett samarbete mellan Sveriges Television, Sveriges Radio, Länstidningen och Östersunds-Posten i Jämtlands län. Satsningen avslutas med en livesänd hearing i Strömsunds Folkets Hus torsdag 17 mars 2016.

Läs också:

Hallå Hallå – blev det inte bättre?

Lillholmsjö fortfarande en vit mobilfläck på kartan – men nu lovar Telia att lyssna

Debattera #rättvistäckning här

Dags för #rättvistäckning

Här hittar du alla artiklar kring #rättvistäckning

Annons