Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vandrar barfota på fjället

/
  • Gianluca Gaudenzi vandrar barfota och endast klädd i naturkläder från Älgklanens folk i Glösa.
  • Hela vandringen genomfördes utan skor. ”Jag vill inte lämna spår i naturen efter mig”, förklarar Gianluca sitt barfotaval.
  • Bär och växter var hans föda, bland annat kråkbär, hjortron och stensöta.
  • Gianluca vandrade sex mil under fyra dagar.  Rundhögen–Sylarna tur och retur.

Han går barfota och ensam på fjäll­et. Och han gör det för att känna­ ett samspel med naturen.

Annons

Senast gick han från Rundhögen till Sylarna tur och retur, en sträcka på sex mil. Han gick under fyra dagar mestadels i bra väder.

– Det regnade bara lite lätt en natt, och det var nog tur för mig eftersom det blir betydligt kallare om fötterna om marken är blöt, säger Gianluca Gaudenzi.

Gianluca Gaudenzi är uppvuxen i Italien men har bott i länet de senaste åren. Han brinner för naturnära upplevelser och vill lära sig mer om naturfolkens sätt at leva.

– Innan det är för sent, innan kunskapen har dött ut, säger Gianluca.

Att springa och vandra barfota uppskattas av allt fler. Men Gianluca, eller Luca som han kallar sig, tog den upplevelsen ytterligare ett steg.

– Jag gick barfota men helt och hållet i kläder som naturfolken gjorde årtusenden före mig. Jag fick låna en hel uppsättning kläder från Älgklanens folk i Glösa, förklarar Luca.

Hans intresse för naturfolk och en enklare livsstil har genom åren tagit sig flera uttryck.

– Jag vill inte vandra omkring fullastad med en tung ryggsäck, kompass och gps. Många bär på ett helt hem när de ska gå på fjällvandring. Jag vill ta mig fram på enklast möjliga sätt utan nya tekniska uppfinningar, utan att lämna spår efter mig. Jag vill vandra helt i samspel med naturen, det är mitt mål, förklarar Luca.

Genom sin vandring vill han bland annat förmedla kunskap om naturfolken. Hans intresse för den enkla livsstilen vill han delge så många som möjligt. Under senare tid har han genomfört föredrag och seminarier om sina vandringar, bland annat på Bäckedals folkhögskola.

– Men jag har också pratat för studenterna på Mittuniversitetet, säger han.

Hans senaste vandring på fjället väckte stor uppmärksamhet. Utländska turister som fann denna ”urtidsmänniska” ensam vandrande på fjället kom att bombardera honom med frågor.

– Jag mötte till och med en belgisk researrangör uppe på fjället. Han ville genast att vi skulle samarbeta kring mina vandringar. Han var övertygad om att många belgare skulle lockas av mitt naturnära sätt att vandra. Vi ska hålla kontakten för att försöka utveckla ett samarbete, säger Luca.

För att minimera packningen hade Luca ingen mat med sig. Han levde på det han fann på fjället.

– Jag åt mycket kråkbär och stensöta som innehåller mycket kolhydrater. Men även vass. Dessutom drack jag vatten där jag kom åt. Men framför allt gick jag långsamt, allt för att inte bränna för mycket energi. Jag höll ett tempo på två kilometer i timmen, säger han.

Hans vandring i sommar har gett honom mersmak. Nästa gång går vandringen lite mer avlägset. Då väntar Sibirien. För att finansiera vandringen hoppas han kunna ordna sponsorkontrakt.

– I Sibirien ska jag träffa naturfolk. Jag vill kunna ta upp deras kunnande innan kunskapen försvinner.

Mer läsning

Annons