Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Havererat trafikljus vid olyckskorsning oroar

/
  • Lantbrev­bäraren Gösta ­Johansson brukar ofta köra i korsningen Stuguvägen/Genvägen och Krondikesvägen. Han tycker att det är svårt nu när trafikljusen är trasiga ”Det är alltid någon som tvekar. Då blir det tvärstopp.

Efter månadskiftet kommer polisens utryckningar ske från Fyrvalla. Fortfarande fungerar inte trafikljusen i närmsta korsning.
– Det är klart att det är en fördel om trafikljusen fungerar, säger Håkan Modin, polisens operative chef.

Annons

För någon vecka sedan brakade trafikljusen samman i korsningen mellan Stuguvägen och Genvägen och Krondikesvägen. Östersunds kommun har låtit ett företag kontrollera om det går att laga trafikljusen. Det är ett 30 år gammalt styrsystem och svårt att hitta reservdelar.

– Men det finns inga grejer som gör att det går att laga trafikljusen, säger Jan Asplund, trafikingenjör vid Östersunds kommun.

Därför återstår det bara att köpa in ett nytt styrsystem. Ett splitternytt system kostar runt en halv miljon kronor. Men har kommunen tur går det kanske att hitta ett begagnat styrsystem vilket i så fall halverar kostnaden.

– Ett tredje alternativ är att bygga en provisorisk cirkulationsplats. Vi håller på att diskutera för fullt hur vi ska göra, säger Asplund.

Tanken är att det ska bli en rondell vid platsen. Bygget skulle ha startat redan i år. Men bygget har skjutits upp till 2010 eftersom kommunen valt att prioritera ett rondellbygge vid Stadsdel norr i stället.

• Hade det inte varit bättre att startat rondellbygget vid Stuguvägen och Genvägen i stället för Stadsdel norr redan i år?

– Jo det hade det. Men det är politikerna som bestämmer. Det hade varit önskvärt att bygga den i år oavsett det som har hänt nu, säger Asplund.

Om nu ett nytt styrsystem köps in till Stuguvägen och Genvägen är det inte helt bortkastat.

– I så fall har vi styrsystemet som reserv om något annat trafikljussystem går sönder, säger Jan Asplund.

Till månadsskiftet flyttar polisen in i Fyrvallaområdet. De hoppas att trafikljusen fungerar då.

– Det finns en anledning till varför kommun en valt att ha trafikljus där, säger Håkan Modin vid Östersundspolisen.

Men helst ser han att det är en rondell i korsningen. Även brandkåren ska snart flytta in i Fyrvalla – till årsskiftet närmare bestämt. De vill att något görs åt hela trafiksituationen där.

– Det är önskvärt att något görs innan vi flyttar in där. Någon lösning måste till. Alla ser vilken röra det är där – framför allt vid rusningstrafik, säger Morgan Olsson, förbundschef vid Norra Jämtlands räddningstjänstförbund.

Mer läsning

Annons