Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare försiktigt positiva till nya regler för småviltsjakten: "Nu behövs ett tydligt regelverk"

Efter flera år av missnöje från jägarna ska nu reglerna för småviltsjakt på statens marker ändras. Och jämtlandsjägarna är försiktigt positiva till ändringarna.

Annons

Reglerna för småviltsjakten, som här jakt efter ripa, kommer att ändras från våren 2017.

Som ÖP skrivit tidigare så har regeringen beslutat att ändra reglerna för småviltsjakt på statens mark ovan odlingsgräns och på renbetesmark.

De små orden "ska" och "får" har ändrats i den tredje paragrafen i rennäringsförordningen. Nu "ska" småviltsjakten upplåtas till den som är fast boende i Sverige, eller som har en "närmare anknytning" till Sverige genom att till exempel äga fastighet, driva företag eller vara anställd i Sverige. Men jakten "får" också upplåtas till någon annan än den som inte omfattas av den första regeln.

Nu väntar jägarna på besked från först Jordbruksverket, som skriver en vägledande föreskrift, och sedan länsstyrelsen, som ska formulera hur reglerna i praktiken ska tillämpas.

Anna Fors Ward tillsammans med Johan Ward och några av deras hundar. De driver jakt- och hundföretag i Getåsen, mellan Hallen och Myrviken.

Anna Fors Ward i Getåsen är jägare, egenföretagare i jakt- och hundbranschen och styrelseledamot i Jägareförbundet Mitt Norrland. Hon är glad att reglerna äntligen ska ändras efter många års kamp.

– För oss som i första hand jagar på kvoterade områden här i Jämtland, har vi varit ganska förskonade. Men jag känner ju många jägare längre upp i Norrbotten som berättar att det varit fruktansvärt. Några har sagt att de överväger att lägga ned sitt största fritidsintresse för att de känner sig undanträngda, säger hon.

Anna Fors Ward menar att det stora problemet, förutom det stora antalet utländska jägare, har varit jaktetiken.

– Svenskar har generellt sett ett annat tänk när det gäller jakt. Många utländska jägare skiter i reglerna, säger hon.

Nu hoppas hon att Jordbruksverket och länsstyrelsen ska ta fram ett regelverk i linje med regeringens uttalade intentioner att svenskar ska få förtur.

– Jag är jättepositiv till regeringens förändringar. Det är ju det jägare och Jägareförbundet jobbat för hela tiden. Det finns små kryhål i formuleringarna som man kan vara orolig för, men i stort känns det så mycket bättre jämfört med hur det har varit nu, säger Anna Fors Ward.

Varför är möjligheten att få jaga så viktig?

– Vi bor ju här uppe av en anledning. Därför ska det vara enkelt för oss att ägna åt oss jakt. För oss är det dessutom en självklarhet att ta hänsyn till naturen, vilket det inte alltid är på samma sätt för utländska jägare.

Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland, tycker också att regeländringarna är ett steg i rätt riktning.

– Det känns bra och är åt rätt håll, även om det finns några rader i förordningen som inte är så tydliga. Det gör att det nu blir viktigt vad som kommer att stå i Jordbruksverkets föreskrifter, säger hon.

När Gun Fahlander pratar med jägare ute i länet så hör hon ändå en viss skepsis.

– Många har ju väntat så länge på de här och vågar inte än tro att det verkligen ska bli bra. Det jag hör från jägare är att det finns en viss oro över de luddiga formuleringarna, säger hon.

På Jordbruksverket jobbar man nu tillsammans med länsstyrelserna för att få fram ett regelpaket, men man vill inte säga när eventuella föreskrifter kommer att vara färdiga.

– Huruvida det blir några föreskrifter från oss eller inte är för tidigt att säga nu. Och när det blir klart är omöjligt att säga, men målet är att det ska vara klart senast när förordningen träder i kraft den 1 april, säger Svante Nilsson på Jordbruksverket.

Här hittar du regeringens nya förordning för småviltsjakten

Annons