Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kåkstaden Texas fick en ansiktslyftning

/
  • 2 miljoner har investerats för att skapa en inramning av företagsstaden Lugnvik. Foto: Karin Bångman

För några år sedan var stora delar av Lugnvik ett nergånget industriområde som påminde om en kåkstad. Men en aktiv företagarförening har tillsammans med kommunen fejat, putsat och städat upp. Med nytt namn, ny inramning och fler företag sjuder det numera av företagsliv i Lugnvik.

Annons

Det har inte alltid varit ett rådande lugn i Lugnvik. Av stökiga danstillställningar under 1930-talet och raggarepoken under 1960-talet fick stadsdelen smeknamnet Texas.

Men på senare år är det företagen som varit tongivande. Kommunen har tillsammans med företagarna investerat drygt två miljoner kronor de senaste åren, på bland annat planteringar, staket som inramning och skyltar för att skapa enkelhet för besökarna. I dag finns det 90 företag här som tillsammans har 1 000 anställda. En engagerad företagarförening som tagit över skötseln av de kommunala ytorna har varit själva grundbulten för områdets uppryckning.

– Jag vill att företag och anställda ska trivas därför har jag varit engagerad och driver projektet. Vi har arbetet i sex år med att fräscha upp området. Det har blivit jättefint, säger Bo Mårtensson, som är ordförande i Lugnviks Företagarföreningen och ägare och grundare till Mortens verkstadsföretag.

Under en rundtur i företagsbyn visar han mycket av det som hänt de senaste fyra åren. Det har varit en hel del nybyggnationer och uppsnyggning av den yttre miljön. Runt upplagen och företagen lyser numera röda staket och utanför dessa har det planterats tallar.

– Det går fortfarande att se vilka företag som finns bakom staketen men vi döljer upplagen av material, konstaterar Bo Mårtensson.

Han visar länets logistikcentrum, den nya knutpunkten för transporter över stora delar av Norrland och Sverige.

– Här är Reaxcer, som är nyinflyttare. De har byggt en ny logistikcentral och köpt tomter. I och med att Reaxcer flyttade hit har vi skapat ett nytt logistikcentrum i länet. Här finns också sedan tidigare transportföretaget NKL – Nordisk Kyl Logistik och Grönlunds trafikskola för lastbilar, säger Bo Mårtensson när vi passerar företagen som ligger intill varandra.

– Sedan tidigare har vi också Sillströms Åkeri, DHL och Inlandsbanan här, tillägger han.

Mårtenssons egna lokaler intill Jämtkrafts kraftvärmeverk som ses som en historisk miljösatsning. Kraftvärmeverket som omvandlar avfall till värme och el svarar för 70 procent av Jämtkrafts totala värmeproduktion.

– Det har skapats en grupp av miljöföretag i området. Här finns också renhållningsföretagen Ragnsell och Lundstams och Bildemonteringen.

Företagarföreningens engagerade ordförande är själv ägare till 6 500 kvadratmeter industrilokaler i Lugnvik. Det är en stor röd tegelbyggnad där Mortens tillverkar träbearbetningsmaskiner som exporteras till flera länder i världen. Företaget omsätter cirka 20 miljoner och har 17 anställda.

I samma byggnad huserar också tillverkaren av snökanoner Areco.

– Vi flyttade hit 2004 från Odenskog och vi trivs bra här. Vår inriktning på tillverkning passar in i Lugnvik som är ett renodlat industri- och företagsområde. Vi slipper detaljhandeln som finns i Odenskog, avslutar Bo Mårtensson.

Mer läsning

Annons