Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köper du dansk fläskfilé?

/
  • Lars-Ove Pålsson, 46,  Östersund:– Vi brukar nästan aldrig köpa fläskfilé. När vi köper kött blir det oftast köttfärs eller fläskkotletter när vi grillar. Tyvärr har vi ingen tillgång till älgkött.– Vi tittar på ursprungslandet. Vi väljer svenskt kött i första hand. Men det får inte skilja sig för mycket i pris.
  • Eva-Britt Walter, 52,  Rossbol:– Jag brukar köpa nötkött av en granne. Då vet jag vad jag får. Jag tycker att det är viktigt att hålla koll.– Det händer att jag köper fläskfilé. Jag försöker att köpa svenskt kött. Det är dyrare men jag hoppas att det inte är lika mycket konstigheter i svenskt kött.
  • Ellinor Korpinen, 40, Lillsjöhögen:– Jag har hört talas om att danska grisar behandlas illa. Men det är väldigt sällan som jag köper kött i affären. Jag köper älgkött. Alla fina bitar finns på älg – exempelvis filé. Annars brukar vi köpa nötkött från en gård här i länet.– Om jag köper fläskfilé brukar jag köpa svensk fläskfilé. Det är dyrare men jag hoppas att det är bättre. Jag är en djurvän.

Danska grisar plågas innan slakt visar en granskning. Nu väcks röster om att bojkotta danskt griskött.

Annons

Dansk fläskfilé är populärt i Sverige. Inte minst på grund av att priset är lägre än svensk fläskfilé. Sveriges radio Ekot har granskat den danska grisnäringen. Den visar att grisarna plågas på många av gårdarna. En fjärde del av de danska suggorna hålls inspärrade året runt i burar som är så trånga att de inte ens kan vända sig.

ÖP:s ledarskribent Per Hansson kräver i dag att kunder ska bojkotta dansk fläskfilé. ÖP har frågat några jämtländska konsumenter om de köper dansk fläskfilé.

Mer läsning

Annons