Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminalvården slår ifrån sig jakttornssabotörens anklagelser

Jakttornssabotören anmälde i oktober häktet i Östersund för att bland annat vägrat honom sjukvård. Nu pekar kriminalvårdens utredning på att inskrivningen på häktet följt rutinerna och att mannen inte uppgett några särskilda behov vid ankomst till häktet.

Annons

Trygghetens hus där häktet i Östersund finns.

Mannen, även kallad jakttornssabotören efter att ha dömts skyldig till att ha sågat ner 16 jakttorn i länet, anmälde i oktober häktet i Östersund för att bland annat ha vägrat honom sjukvård vid ankomst till häktet och behandlat honom respektlöst.

I kriminalvårdens svar på jakttornssabotörens JO-anmälan står att mannen inte visat några tecken på att behöva sjukvård när han kom, utan att han vid en hälsoundersökning två dagar efter ankomst till häktet sagt att han var i behov av akut tandvård. Kriminalvården kunde då inte erbjuda en tandläkartid förrän fem dagar efter hälsoundersökningen. En tid som mannen sedemera valde att tacka nej till med motiveringen att tandläkartiden låg allt för nära rättegången som skulle äga rum två dagar senare.

Vad gäller anklagelserna om respektlöst behandlande från häktespersonalens sida skriver kriminalvården i sitt yttrande att de inte har någon kännedom om att personal ska ha agerat respektlöst.

Just nu finns inget beslut huruvida Östersunds häkte gjort sig skyldig till anklagelserna och ännu ligger ärendet kvar hos Justitieombudsmannen.

Läs mer om jakttornssabotören nedan:

Östersunds häkte granskas efter anmälan av jakttornssabotören

Misstänkte jakttornssabotören har gripits

Misstänkt jakttornssabotör släppt ur häktet

Misstänkte jakttornssabotören häktades – kritisk till polis och åklagare

Mer läsning

Annons