Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna våldtogs av sin man

Kvinnan våldtogs av sin man, men församlingens råd var att inte anmäla. Till slut orkade hon inte vara tyst och nu döms mannen till fyra års fängelse.

Annons

Det var på socialförvaltningen som kvinnan i februari i år började berätta. Berättelsen ledde till åtal och rättegång mot hennes man för grov kvinnofridskränkning och grov våldtäkt.

Hon har berättat i förhör om hur hon blivit våldtagen, slagen och kränkt av sin man i bostaden under de senaste åren. Flera av misshandlarna har bevittnats av parets lilla dotter.

Både mannen och kvinnan var Jehovas Vittnen i en församling i Jämtland och kvinnan har berättat att enligt samfundets regler ska alla familjeproblem lösas av den äldste i församlingen. Det är inte tillåtet att ta kontakt med någon annan, som till exempel socialtjänsten.

Hon har berättat att hon vid ett flertal tillfällen har vänt sig till den äldste i församlingen i hopp att få råd. Men det enda råd hon fått är att fortsätta förhållandet och kommunicera.

En av männen som ingår i De äldstes råd inom församlingen berättade under rättegången att kvinnan aldrig nämnt något om våldtäkt. Om så hade varit fallet hade man rekommenderat offret att polisanmäla och utesluta förövaren från församlingen. Han berättade dock att kvinnan sagt att hon och hennes man bråkade och att mannen var krävande och hårdhänt även när de hade sex.

Tingsrätten dömde mannen till tre års fängelse. Domen överklagades och hovrätten skärpte domen till fyra års fängelse.

Mannen ska också betala skadestånd till kvinnan på 180 000 kronor.

Mer läsning

Annons