Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnans cellförändringar missades – avled i livmoderhalscancer

En kvinnas cellprover missbedömdes och hennes cellförändringar missades. Tre år senare diagnosticeras kvinnan med livmoderhalscancer och avlider. Nu kritiseras sjukvården för att ha missat cellförändringarna.

Annons

STOCKHOLM 2014-01-23En anatomisk modell över en kvinnas underliv. Bilden är en genrebild.

Enligt anmälan till inspektionen för vård och omsorg, IVO, upptäcktes kvinnans livmoderhalscancer år 2011 efter att hon sökt vård på grund av besvär i underlivet. Anmälaren tror att kvinnan fortfarande skulle vara i livet om det cellprov som kvinnan genomfört tidigare analyserats på rätt sätt.

LÄS OCKSÅ: Hannas råd: "Gå och kolla dig för sjutton"

Eftergranskning visar nämligen att kvinnan redan 2004 hade cancer in situ. Vilket innebär att kvinnan bar på cancerceller som saknar förmåga att spridas men kan utvecklas till invasiv cancer. Hade hennes prover analyseras på rätt sätt hade kvinnan fått genomgå en konisering och alltså fått ta bort en bit av livmoderhalstappen efter att cancer in situ upptäckts.

År 2008 visade hennes cellprover att hon hadecellförändringar men ingen uppföljning gjordes.

LÄS OCKSÅ: Felbedömda cellprover – vad hände, egentligen?

Nu riktar IVO kritik till Region Jämtland Härjedalen för attuppföljningen av avvikande cellprov inte genomfördes år 2008 samt Västerbottens läns landsting för brister i analysering avuppföljande cellprovtagning.

Annons