Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarutbildningen i Östersund är räddad

/

Läkarutbildningen i Östersund är räddad. I alla fall de närmaste två åren.

Annons

– Det är fantastiskt bra. Det ser mycket ljusare ut nu än tidigare och det är jag jätteglad och lättad över, säger Björn Eriksson, regiondirektör hos Region Jämtland Härjedalen.

Det är Umeå universitet som är ansvarig för den regionaliserade läkarutbildningen, som från och med termin sex bedrivs på fyra orter: Östersund, Sundsvall, Umeå och Luleå. På grund av underskott i ekonomin kom besked från universitetet att utbildningen kan komma att läggas ned på en av de fyra orterna.

Nu är nedläggningshotet avvärjt eftersom Umeå universitet kommit överens med Region JH och landstingen i Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Utbildning kommer att bedrivas på alla fyra orterna även i fortsättningen.

– Jag hoppas att vi får ett 2-årigt avtal klart om några veckor, säger Björn Eriksson.

Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, är också lättad över att det i praktiken är klart. Den regionaliserade läkarutbildningen har mycket stor betydelse för länets hälso- och sjukvård.

– Det är jätteviktigt när det gäller rekrytering av personal, den akademiska miljön och för kvaliteten, säger hon.

Eftersom avtalet är tidsbegränsat och att läkarutbildningen ska göras om är det viktigt att fortsätta att visa bra resultat i Östersund.

– Vi måste fortsätta att vara på tårna. Vi måste se vad det betyder med den nya läkarutbildningen. Jag tror att vi behöver fler utbildningsplatser, säger Ann-Marie Johansson.

Läs mer:

Ministern om nedläggningshotet

Regionledningen: – Vi ska göra allt för att utbildningen ska vara kvar

Annons