Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lenko uppköpt av italienskt storföretag

/
  • Snökanontillverkaren Lenko Snow AB har blivit uppköpt. På torsdag ska nyheten presenteras. Efter finanskrisens intåg 2008 har Lenkos omsättning halverats.          Arkivbild: Håkan Persson

Lenko Snow AB i Östersund vars snökanoner fått stort genomslag på den internationella marknaden får ny ägare. Italienskt ”vinter­företag” tar över.

Annons

Ny ägare är verkstadsföretaget Leitner Technologies. Ett italienskt storföretag med rötterna i Sydtyrolen och som har nischat sig på tillverkning inom området vintersportteknik.

Leitner är i dag stora tillverkare av så väl skidliftar som pistmaskiner under varumärkena Leitner Ropeways och Prinoth. De två senaste stora liftinvesteringarna i Björnrike och Vemdalen är levererade av Leitner.

ÖP har fått affären bekräftad från flera håll, men ingen vill offentligt kommentera den. Först på torsdag ska affären presenteras och i samband med att Östersunds kommun bjuder de nya och gamla ägarna på mottagning i Rådhuset.

Leitner grundades 1888 och började först med tillverkning av lantbruksmaskiner, vattenturbiner och sågverk, men efter andra världskriget startade tillverkningen av skidliftar. En satsning som visade sig ligga helt rätt i tiden när alpturismen fick en kraftig utveckling efter kriget. På senare år har Leitner skaffat sig ytterligare ben att stå på genom satsningar på utveckling och produktion av vindkraftverk Leitwind och det automatiska persontransportsystemet Minimetro.

Koncernen har i dag 2 400 anställda och cirka 6 miljarder kronor i omsättning. Under 2009 investerade företaget 28 miljoner euro i främst vindkraft. Samtidigt som 15,5 miljoner euro satsades på forskning och utveckling.

Det är lätt att förstå att Östersundsföretaget Lenko Snow AB passar in i Leitner:s affärsidé som hand i handsken. Speciellt som klimatförändringen har inneburit att tillverkning av konstsnö i dag är något av ett måste för de allra flesta skidorter i världen.

– Det här blir ett lyft för Östersund och Jämtland och för Lenkos kunder, säger en källa till ÖP.

Enligt ÖP:s källor finns det inskrivet i köpeavtalet att en produktion fortsatt ska ske i Jämtland. En produktion som har minskat kraftig efter finanskrisens intåg 2008, vilket gjort att företagets omsättning har halverats på två år. Samtidigt som företaget har fått vidkännas två förlustår.

Företagets grundare, 85-årige Lennart Nilsson, är sparsam med kommentarerna kring försäljningen och hänvisar till en presskonferens på torsdag.

Lenko började i mitten på 1950-talet med tillverkning av sågklingor och 1958-59 tog Lennart Nilsson fram sin version av snöskotern - ”Larven”. Därefter kom innovationen ”Skogis”. En liten skogsmaskin som ersatte timmerhästen och som tillverkades i 400 exemplar mellan åren 1973 och 1982.

– Vi visade vår första snökanon på en mässa i München 1982 och sålde då 27 snökanoner på den veckan. Sedan dess har vi totalt producerat 10 000 snökanoner och 85 procent har gått på export, säger Lennart Nilsson.

Mer läsning

Annons