Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnare med grannsamverkan

/
  • Bo Tander skrapar av snön på en av två stora skyltar som visar att de grannsamverkar i området.
  • Tydliga skyltar visar att i det här området samverkar grannarna för att minska brottsligheten.
  • Bo Tander har varit med och startat grannsamverkan på Körfältet. Han säger sig redan ha sett en minskning av busandet.

På Körfältet har en grannsamverkansgrupp startats. Ny forskning visar att det är rätt väg att gå för att minska brottsligheten i kvarter med flerfamiljshus.

– Vi tror att det här kommer att bli jättebra, säger Bo Tander.

Annons

Bo Tander är ordförande i Hyresgästföreningens sektion Väghyveln. Sektionen startades för ett år sedan.

– Jag tyckte det var så bra drag i området att vi även startade nattvandring och grannsamverkan, säger Bo Tander.

Väghyveln består av åtta gårdar på Körfältets nedre del som gränsar mot Odenskog.

– Vi vill ha minst två ombud per gård, säger Bo Tander.

Där är man ännu inte. Men det finns i alla fall minst ett ombud på varje gård.

Rent konkret syns grannsamverkan mest genom att området skyltats upp ordentligt. Det sitter skyltar både på de stora infarterna, men också på dörren till varje hyreshus.

– Bara det att sätta upp skyltar är bra. Vi visar för det lokala buset att vi är på vår vakt, säger Bo Tander.

Ombudsmännen på gårdarna har ännu inte hunnit få utbildning av polisen. Men det ska ske senare i år. Tanken med grannsamverkan är att föra ihop exempelvis polisen, boendeföreningar och fastighetsägare så att det skapas ett fungerande samarbete.

– Vi kan få meddelande från polisen om vad som händer. Om det är en bil som är ute på stöldraid kan vi få registreringsnumret och kan hålla utkik, säger Bo Tander.

En annan del i grannsamverkan är att våga närma sig sina grannar. Man ska berätta för varandra att man reser bort, så att andra kan hålla lite koll på de tomma lägenheterna.

– Vi strävar efter att vi ska få alla att känna sig mer delaktiga i varandra. Alla ska tordas gå över till grannen och prata. Vi vill få allihop att jobba åt samma håll, säger Bo Tander.

Han berättar att nattvandringen redan gett effekt. Varje fredag nattvandrar en grupp i området och även vissa lördagar. Och han tror att kombinationen nattvandring och grannsamverkan är ett vinnande koncept.

Hans magkänsla kan också vara helt rätt. En nu studie visar att den anmälda brottsligheten i områden med grannsamverkan sjunker.

– Det här tror vi på, säger Bo Tander.

Annons