Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyft för många när polisen flyttar

/
 • Hantverkare jobbar för att färdigställa receptionen. Här kommer besökarna att tas emot av personal i någon av de tre luckorna, det kommer att finnas en ”allmänhetens datorhörna” och en speciell vänthörna för barn.
 • Hantverkare jobbar för att färdigställa receptionen. Här kommer besökarna att tas emot av personal i någon av de tre luckorna, det kommer att finnas en ”allmänhetens datorhörna” och en speciell vänthörna för barn.
 • Jan Hellström och Jonas Åsenstam i det som ska bli polismyndighetens nya reception.”Hundgruppen har inte roliga lokaler i dag så det här blir ett lyft”, säger Jonas Åstenstam (till höger). I anslutning finns dusch- och omklädningsmöjligheter för hundförarna och badkar för hundarna.
 • Jonas Åsenstam och Jan Hellström tror att de nya lokalerna blir ett lyft för polismyndigheten och de hoppas att allmänheten ska märka så lite av flytten som möjligt trots att polishusets reception kommer att vara stängd 30 april–5 maj.”Det finns andra stationer som man kan besöka. De som bor i Östersund kan vända sig till Krokom för anmälningsmottagning, lämna hittegods eller hämta blanketter”.
 • Den nya arrestavdelningen har 16 platser, det är lika många platser som i dag.
 • I ljusgården ska det finnas 65 sittplatser. Här ska finnas gröna växter, flera stora träd och porlande vatten.
 • Den tekniska avdelningen består av sju personer. I det nya polishuset kommer det att finnas tio rum för olika laboratorier som fotolabb, datalabb och spårsökningslabb.
 • I den här korridoren kommer bland andra gräns- polisen och ungdomsgrupp-en att ha sina kontor.

Nu har flyttbestyren kommit igång på allvar hos polisen.
På torsdag går första flyttlasset till Fyrvalla – det är startskottet för en flytt som beräknas ta åtta dagar.

Annons

Från utsidan ser de gamla vagnshallarna nästan ut som förr. Insidan där- emot är helt förändrad – här finns numera kontorslokaler av modernaste snitt.

– Jag tror att det här blir riktigt bra. Det blir nytt och fräscht, säger Jan Hellström, kommissarie och säkerhetsansvarig för Certus.

– Vi bygger nytt i ett befintligt skal. Allt blir nytt och anpassat till dagens verksamhet, säger Jonas Åsenstam, chef för polisens verksamhetsstöd och projektledare, inom polisen, för Certus.

På torsdag börjar inflyttningen och hantverkare jobbar för fullt för att färdigställa det sista. I den del av polishuset allmänheten kommer att ha tillgång till – främst reception och förhörsrum – är det mesta klart.

recep- tionsdisk ersätts här med tre luckor där receptionspersonal tar emot besökarna. I receptionen finns också ett rum för anmälningsupptagning, två förhörsrum, en plats där barn kan sysselsätta sig och en ”allmänhetens data-hörna” där det till exempel går att göra anmälningar.

av det nya polishuset syns vara välplan- erade. Jonas Åsenstam och Jan Hellström visar runt och berättar var de olika avdelningarna är placerade.

Ordningspolisen är placerad så att den har kort väg för utryckning – oavsett om de befinner sig på sina rum, i avrapporteringsrummet eller på fika/matrast i ljusgården.

Gruppen som arbetar med barn som utsatts för övergrepp har fått speciella lokaler med ett speciellt utformat videoförhörsrum.

Gränspolisen, ungdomsgruppen och andra har fått rum tilldelade – i grupper där polismyndigheten tror att det kommer att bli en utökning av antalet tjänster i framtiden har extra rum tilldelats.

ligg-er i direkt anslutning till garaget. Hundförarna kan ta hundarna ur bilarna och låta dem vila i burar som byggts utifrån Jordbruksverkets rekommendationer. Och det finns möjligheter till dusch för damer, herrar och hundar.

– Hundgruppen har inte roliga lokaler i dag så det här blir ett lyft, säger Jonas Åstenstam.

I dag består hundgruppen av fem ekipage, lokalerna är anpassade för tio.

som får ”ett lyft” är de sju som jobbar på den tekniska avdelningen.

– Det blir tio rum för olika laboratorier som fotolabb, datalabb och spårsökningslabb. De får också ett särskilt garage med billyft, säger Jan Hellström.

Till tekniska avdelningens lokaler kommer det att krävas speciell behörighet för att ta sig in.

– Det har med kontamineringsrisk och sådant att göra, säger Jonas Åsenstam.

, larm och behörigheter är en del i det som Jan Hellström och Jonas Åsenstam ser som den stora utmaningen i hela flyttprojektet – att få tekniken att fungera från dag ett.

När ÖP besöker Certus-huset håller hantverkare på att arbeta med huvudentrén. En hälsocentral ska flytta in i huset. För att besökare ska kunna komma in i byggnaden på andra tider än polisens reception har öppet måste separata ingångar byggas. Dessutom kommer en kamera att monteras upp i entrén.

– Allt är i ett och samma system, där ligger utmaningen. Grindar och dörrar ska kunna öppnas och lås-as, och alla ska inte komma in överallt, säger Jonas Åsenstam.

lokalerna på Fyrvalla färdigställs bit för bit fylls flyttkartoner på löpande band i det gamla polishuset.

– Vi börjar flytta på torsdag eftermiddag och receptionen kommer att vara stängd, vi öppnar den igen 6 maj, säger Jan Hellström.

andra stationer som man kan besöka. De som bor i Östersund kan vända sig till Krokom för anmälningsmottagning, lämna hittegods eller hämta blanketter. Vi kommer att vara mer bemannad än vanligt i Krokom under den här tiden.

Måste man ansöka om pass under perioden polishusets reception är stängd får man vända sig till polisstationerna i Bräcke, Järpen, Strömsund eller Sveg.

Mer läsning

Annons