Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med vinden som vän

/
  • Det finns flera typer av skärmar. Freestyleskärmar passar de som gillar hopp. Andra skärmar passar bättre för långtur eller för att ta dig till toppen av berg.
  • Skärmarna finns i olika storlekar beroende på vindstyrka och åkarens ambitioner. Vanligast på snö är mellan sex och tolv kvadratmeter.
  • Himlen ovanför Storsjön har varit färgglad trots det mulna vädret i helgen.
  • Henning Sandström från Umeå och Jesper Berg från Göteborg försöker reda ut linorna till en skärm. – Det här med trassel är något av Hennings signum, flinar Jesper.
  • Ettabild:Simon Jaktlund lockade många ut på Storsjöns is i helgen för att prova på snowkite. Efter en fyra dagar lång kitefestival hoppas han att fler upptäcker tjusningen med konsten att kunna tämja vinden.
  • Henning Sandström åker wakeboard på sommaren och gärna snowboard efter kite på vintern. Hopp och rails tillhör favoritlekarna.
  • Mattias Cronskär och Simon Jaktlund – eldsjälarna bakom Kite-festivalen – hoppas att de har inspirerat fler till att upptäcka vad skidåkning med skärm kan erbjuda.

Aldrig förr har det varit så många skärmar i luften ovanför Storsjön som i helgen. Östersund snowkite-festival lockade nyfikna ut på isen och samlade entusiaster från hela landet.

Annons

Några hundra meter ut från platsen där Vallsundsbron möter Frösön syns ett trettiotal färgglada skärmar i luften. Skidåkare hoppar, flyger och susar fram över isen. Från baslägrets tält dånar musiken ut över isvidderna.

Mitt i vimlet står Henning Sandström från Umeå.

– Det har varit fantastiskt att komma hit. I torsdags var det riktigt grymt, soligt och bra vind, säger Henning Sandström.

Minuten efter har skärmen fångat vinden och Henning sveper iväg över isen.

Jesper Berg från Göteborg har kört kite på vatten i tio år. I år är det premiär på snö. För honom är kärnan i kite-åkning friheten.

– Om man pratar wakeboard så ger kiten större frihet eftersom man styr själv. Men det är olika för alla. Många här kommer antagligen inte ens nämna wakeboard. Det är en väldigt bred sport. Här uppe är det ju skidor och fjällen som hägrar.

Motiven och lockelsen är många. Medan vissa ser det som ett sätt att transportera sig långa sträckor till fjälls med hjälp av vinden är andra ute efter hastighet, adrenalin och höga luftfärder. Och konsten att bemästra vinden är lätt att lära.

– Sporten är mycket folkligare än man tror. En vanlig skidåkare är igång på en dag. Grunderna är väldigt enkla att lära sig. Sen är det som alla sporter att man måste öva, säger Simon Jaktlund som tillsammans med kompanjonen Mattias Cronskär och Vinterparken arrangerar festivalen.

– Vi ville träffa likasinnade men hittade inget annat än tävlingar runt om i landet. Då beslöt vi oss för att arrangera en festival och försöka locka hit åkare. Tanken är att lära av varandra, visa upp sporten och locka fler att börja, förklarar Simon.

Intresset har varit stort. Åkare från Helsingborg i söder till Umeå i norr har hittat ut på Storsjöns isvidder. Totalt har drygt 70 åkare varit med under de fyra dagar av aktiviteter som ägt rum. Ungefär lika många oinvigda har vågat sig ut för att prova på, se på bilder och lära sig om sporten. Simon är nöjd med festivalen:

– Vi har lärt oss mycket under de här dagarna. Besökarna har varit nöjda så vi hoppas kunna köra en festival nästa år igen. Det är unikt att kunna ha en sån här festival mitt i en stad. Storsjön är fantastisk. Här är sällan helt vindstilla och väldigt enkelt att ta sig ut.

Annons