Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkbönder investerar trots tuffa tider

Mjölkbönderna dras med allt större lönsamhetsproblem, men trots det tänker mer än var fjärde lantbrukare i Jämtland investera i nya byggnader under 2009.

Annons

Lantbruksbarometern visar på att lönsamheten försämrats kraftigt för mjölk- och växtproducenterna under 2008, medan lönsamheten för grisproducenterna har stärkts. I dag är bara en fjärdedel av landets mjölkbönder någorlunda nöjd med lönsamheten. Motsvarande siffra 2007 var 68 procent.

Länets mjölkbönder blir allt färre. År 2007 fanns 222 mjölkgårdar i Jämtlands län, och i dag beräknas antalet till 180 stycken. Enligt lantbruksbarometern räknar 26 procent av mjölkgårdarna med att minska eller upphöra med sin årsproduktion inom tre år. Medan 22 procent räknar med att utöka sin produktion.

97 procent av lantbrukarna i länet har tillgång till internet, jämfört med 89 procent i landet som helhet. Jämtlandsbonden är även bättre på att dagligen använda internet. I länet använder 53 procent av bönderna internet dagligen, vilket är mer än genomsnittet för landets bönder.

Vid sidan av det traditionella jordbruket fortsätter intresset att öka för nya verksamheter som turism, entreprenadverksamhet och energi som bioenergi och vindkraft.

Mer läsning

Annons