Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Namnkunniga författare gästade Bokens dag

/
  • Stina Stoor och Stefan Ahnhem signerade böcker och pratade med besökarna i pausen.
  • Kvällens mest namnkunniga författare, Jan Guillou, blev helt omsvärmad av besökare när signeringen tog sin början.
  • Frösöförfattaren Karin Tegenborg Falkdalen var en av gästerna på Bokens dag.

På torsdagen hölls den årliga Bokens dag på Storsjöteatern i Östersund, med flera namnkunniga författare på scen.

Annons

Cirka 250 besökare hade letat sig till Storsjöteaterns stora scen på torsdagskvällen för att lyssna på en rad kända författare som hade bjudits in för att berätta om sitt författarskap sina böcker.

En av dem var Stina Stoor, som är aktuell med novellsamlingen Bli som folk.

– Det här är jätteroligt, för Östersund har alltid varit porten ut till världen för mig. När jag växte upp i Bjurholm var Östersundsbussen den som gick längst bort av alla som passerade och jag föreställde mig att det skulle vara varmt och finnas palmer här. Det var också hit jag rymde när jag blev tonåring, säger hon.

Hennes noveller har blivit hyllade och prisbelönta, men om hon får välja mellan framtidsalternativen bortom det novellskrivande hon har för avsikt att fortsätta med, så är det inte den mer kommersiellt gångbara romankonsten som hägrar.

– Jag gillar att läsa romaner men känner själv inte att jag har någon historia som passar för det formatet för tillfället. Däremot har jag fått förfrågningar om att skriva teater och filmmanus vilket känns spännande, säger Stina Stoor.

Andra gäster för kvällen var Jan Guillou, Karin Tegenborg Falkdalen, Mikael Bergstrand och Kajsa Ingemarsson som alla hade fullt upp med att signera böcker och diskutera med besökarna i pausen.

Mats Borgström från ABF, en av kvällens arrangörer, var nöjd med aftonen.

– Vi började planera det här redan i februari och har haft många möten för att få till ett brett och spännande program, säger han och berättar att det inte har varit en helt lätt sak eftersom Bokens dag arrangeras samtidigt över hela landet och konkurrensen är hård om att boka populära författare.

I fjol hölls Bokens dag på Östersunds bibliotek, men eftersom deras lokal bara tar 90 personer så sålde biljetterna slut på 30 minuter den gången med konsekvensen att många tvingades vända i dörren. Av den anledningen bokade men Storsjöteatern i år, men även om man inte lyckats fylla den lokalen helt är Mats Borgström nöjd ändå med de cirka 250 personer som löst in sig.

Bokens dag skapades 1940 av tidningen Arbetet som ett svar på Nazitysklands bokbål, som ett sätt att värna det fria ordet och inspirera människor till läsning. När tidningen lades ner år 2000 var det ABF som tog över stafettpinnen, i år med hjälp av Östersunds bokhandlare, Östersunds bibliotek och ytterligare några sponsorer.

Mer läsning

Annons