Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Neuner har fått en son

/
  • På stapplande ben följer den lilla älgkalven sin mor över stockar och sten. När bilden togs hade älgkalven bara varit i denna värld runt 24 timmar.
  • Älgkon

På tisdagseftermiddagen blev det tillökning i Orrviken.

– Neuner fick en son som inte vet vad den ska heta än, säger Sune Häggmark på Moosegarden i Orrviken.

Nu väntar han på att de andra älgkorna ska få sina kalvar.

Annons

På Moose Garden i Orrviken finns det nu elva älgar och fler är på väg. Det senaste tillskottet på farmen kom strax efter lunch på tisdagen. När ÖP besökte hägnet var älgkalven ganska precis ett dygn gammal.

Älgmamman heter "Neuner" efter skidskytten Magdalena Neuner ifrån Tyskland, som fick tillfälle att rida på älgen vid ett av hennes besök i Orrviken.

" At 14 o´clock Neuner got a son (I think) " kan man läsa på Moosegardens facebooksida.

– Den närmaste tiden får kalven kraftig modersmjölk och diar upp till fem liter om dagen. Den innehåller runt 17 procent fett, det som att dricka vispgrädde, berättar Sune Häggmark i Orrviken.

Det kan ta några dagar innan älgkon tar med sig sin kalv ut i det övriga hägnet, de brukar stanna i området som födseln har ägt rum i ett par dagar tills dess att kalven har tillräckligt starka ben att utforska resten av hägnet. Den här älgkalven kommer redan om ett par år vara en stor och reslig 7-8 taggare.

– Nu väntar vi mellan sex och nio kalvar till i den närmste tiden. Älgarna brukar kalva i början av maj men i år är det lite sent, och det kan bero på värmen som varit den senaste tiden, men det är bara spekulationer. Varför det blivit så sent i år har jag ingen förklaring till, säger Sune Häggmark.

Annons