Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny myndighet med fokus på tillväxt

/
  • – Hur vi kommer att lyckas i arbetet kommer att synas i våra pensionsbesked,  säger Dan Hjalmarsson, generaldirektör för nya myndigheten Tillväxtanalys.Han tror också att verksamheten i Östersund kommer att växa och få internationell  ryktbarhet som ger samarbete med såväl OECD, Världsbanken som EU.

Tre veckor efter starten sticker den nya myndigheten Tillväxtanalys ut hakan, och lovar att Östersund ska bli en internationellt ansett kluster för hur tillväxt skapas.

Annons

Generaldirektören Dan Hjalmarsson för den nystartade myndigheten, och som ersätter Glesbygdsveket och ITPS, tvekar inte att lägga ribban högt.

Med nästan 100 miljoner kronor i årsbudget och 60 medarbetare till hjälp är han entusiastisk inför uppgiften. Huvudkontoret med 35 medarbetare finns i Östersund, men i Stockholm och vid sex kontor i utlandet finns ytterligare ett 25-tal medarbetare.

– Jag kan inte tänka mig något finare jobb, och här i Östersund finns en unik kompetens. Samtidigt som det är lätt att rekrytera personal hit.

– Vi ska visa vad som hindrar tillväxt. Det kan exempelvis vara förbud mot att företag inte för sätta upp en skylt för sin verksamhet vid vägen. Men även utvärdera stöd eller bristen på riskkapital.

Till jobbet hör att ha koll på det mesta i statistikväg, som nyföretagande, konkurser och internationella företagsförvärv. Svara för databaser, utvärdera om miljarderna med strukturfondspengar används rätt.

– På 30 år har världens tyngdpunkt förskjutits. Nu försvagas USA och vi ser en världsordningen som håller på att förändras.

Den nya myndigheten som bland annat ska axla nedlagda Glesbygdsverkets arbetsuppgifter räknar med att kunna lyfta landsbygdsfrågorna genom att inta en mer offensiv roll.

– Det här är bra för landsbygdsfrågorna, för nu blir tillväxtfrågorna mer tydliggjorda och det är bra för landsbygden, säger Martin Olauzon, avdelningschef för tillgänglighet och regional tillväxt.

Mer läsning

Annons