Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya besparingar väntar för Östersunds kommun – staten sänker ersättning för flyktingmottagande

Statens ersättning för ensamkommande flyktingungdomar kommer att halveras nästa år. För Östersunds kommun innebär det en ansträngd ekonomisk situation.

Annons

Östersunds kommun kommer ha en pressad ekonomi för verksamhet och personal för ensamkommande flyktingungdomar i och med den sänkta ersättningen från staten, rapporterar Sveriges Radio P4 Jämtland.

I en intervju med P4 Jämtland säger Ulrika Nyberg, chef för område integration, att kommunen bland annat har hyresavtal som måste betalas oavsett om de kommer behöva användas eller inte.

– Vi har nu 153 platser varav 90 hyreskontrakt som sträcker sig uppemot fem år framåt. Hyror som ska betalas och som kommer att drabba verksamheten hårt, säger Ulrika Nyberg till P4 Jämtland.

Arkivbild på Ulrika Nyberg, chef för område integration.

Hon säger också i intervjun att det inte går att bedriva verksamheten enligt direktiven från Inspektionen för vård och omsorgs, IVO, när staten sänker ersättningen på det här sättet.

Eftersom kommunen får mindre pengar kommer man behöva göra besparingar för att klara upp ekonomin.

– Vi ser över om vi kan omvandla HVB-hem till stödboende, minska personaltätheten, minska antalet platser, använda oss av vanligt lägenhetsboende för ungdomarna i större utsträckning, med mera, säger Björn Sandahl, socialnämndens ordförande i Östersund, i intervjun med P4 Jämtland.

Arkivbild på Björn Sandahl, socialnämndens ordförande i Östersund.

Annons