Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt skydd ska säkra kvaliteten på dricksvattnet i Östersund: "Viktigt beslut för framtiden"

Länsstyrelsen har klubbat igenom att området Minnesgärdet ska få ett vattenskydd för att kvalitetsäkra dricksvattnet i Östersund. Det har däremot inget att göra med det stora cryptosporidiumutbrottet för sex år sedan.
– Nej, den här processen startade redan 2005, säger Jenny Haapala på Östersunds kommun.

Annons

Läs även: Cryptosporidium – vad var det som hände?

Överblickskarta över Minnesgärdets vattenskyddsområde.

Kommunen ansökte om vattenskyddet 2013 och nu har länsstyrelsen alltså fattat sitt beslut, som välkomnas av Jenny Haapala, gruppledare på kvalitet och miljö på Teknisk förvaltning i Östersunds kommun.

– Det här är ett viktigt beslut inför framtiden, för att säkra stadens dricksvatten, säger hon.

Beslutet innebär att man genomför nya restriktioner för både privatpersoner och näringsidkare i kommunen, ett förnyat förhållningssätt till hur vi ska förhindra miljöskador på vattnet.

Du säger att processen startade redan 2005, och ansökan gjordes 2013. Det har tagit tid?

– Ja, den här typen av processer och beslut tar lång tid. Man behöver ha samråd med flera olika instanser inom kommun och landsting, samt med näringsidkare och medborgare. Sedan måste man revidera också, säger Jenny Haapala.

En annan anledning till varför beslutet tagit tid är att området kring Storsjön är så pass omfattande.

– Från länsstyrelsens sida vill vi vara väldigt noga med att det här går rätt till när det berör så pass många, säger Anders Hagström som är miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Jenny Haapala säger att beslutet inte har nånting att göra med utbrottet av parasiten cryptosporidium i Östersund för sex år sedan.

– Nej, det kan man inte säga eftersom att planerna fanns flera år innan det. En stor del bakom beslutet är att det finns ett krav från EU:s vattendirektiv som vi ska följa, en åtgärdsplan mellan 2016 och 2021 , säger hon.

För en privatperson innebär beslutet att det finns en gräns för hur mycket olja man kan äga.

– Det kommer finnas restriktioner kring hur mycket olja man får ha i privat ägo. Inte mer än 250 liter utan tillstånd från kommunen, säger Jenny Haapala.

Varför är det viktigt att ge restriktioner kring just olja?

– Därför att bara en droppe olja kan förstöra väldigt mycket vatten. Du får en smakförändring väldigt fort.

Även företagarna i kommunen kommer få vissa restriktioner. Exempel på verksamheter som påverkas av beslutet är företag som hanterar miljöfarliga ämnen, skogsbruk, jordbruk och djurhållning, skriver Östersunds kommun på sin hemsida.

Just nu pågår också processer för att kvalitetssäkra Näktenområdet, samt grundvattnet i Tandsbyn och Häggenås. Där är inga beslut tagna ännu.

Mer läsning

Annons