Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökande Internethandel

/
  • Den här gången hämtade 25-åriga Alexandra Karlsson från Lugnvik inte ut barnkläder köpta på internet till 3 månader gamla dottern Julia Grundal och 2-årige sonen Gabriel Grundal. Det var ett paket till Gabriel från hans kusiner, Charlie och James Karlsson, i Vällingby.
  • När den pensionerade banktjänstemannen Britt-Marie Stattin från Ottsjön nordost om Föllinge ändå var i Lugnvik postade hon inbjudningar till dottern Maria Stattins bröllop med norske Trygve Vist. Den långsamma modemuppkopplingen i hennes bredbandslösa by tillåter ingen mer omfattande internetkommunikation.

Svenskarna handlar mycket på distans – via Internet och postorder.

Annons

Posten har intervjuat 2 000 svenskar om deras distanshandelsvanor och funnit att 73 procent någon gång per år handlar via Internet och postorder.

Med den snabba tekniska utvecklingen är det troligt att allt fler kommer att handla på Internet, där utbudet av försäljnings- och auktionssajterna stadigt ökar.

Marcus Nilsson är stationschef för bensinmacken OK/Q8 i Lugnvik som sedan 1 juni 2000 sköter bland annat paketutlämning och -inlämning åt Posten.

Hans känsla utifrån paketutlämnandet är att Internethandeln ökat på senare år bland människorna i Lugnvik och i Åsbygden. Det är de som hämtar sina paket och försändelser på macken i Lugnvik.

Britt-Marie Stattin från Ottsjön drygt en mil nordost om Föllinge hälsade på fredagen på hos sin mor, Adéle Thor, i Lugnvik och gick in och köpte frimärken på macken.

Sedan tre år handlar hon en hel del böcker på Internet.

– Jag har 8 mil till Östersund och bokhandeln, och så får jag hem böckerna i postlådan.

Under ännu längre tid har hon handlat tåg- och flygbiljetter på nätet. Och hon gör bankärenden på Internet.

Men eftersom Ottjsön ännu inte nåtts av de digitala bredbandsmotorvägarna så är hon hänvisad till långsam modemuppkoppling.

– Jag går in på nätet bara när jag verkligen behöver det och på kvällen när andra stängt av sina apparater.

Om hon hade snabb bredbandsuppkoppling så tror hon att hon skulle vara inne mer på Internet, och även handla mer där.

Alexandra Karlsson som hämtade ett paket från släktingar i Mellansverige uppskattar att hon varannan månad köper barnkläder från en Internetbutik.

– De har fina kläder. De finns inte här.

Mer läsning

Annons