Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖP:s reportrar ska inte behöva ta emot hot om våldtäkt

Annons

”Din jävla fitta! Jag tänker komma upp på redaktionen och köra ner pappren i halsen på dig”

”Skulle inte sörja om du eller dina döttrar blev våldtagna… vad vore mer rättvist än att du fick skörda vad du sår… men du är kvinna gudbevars”

Två direkta citat från läsare riktade till två av Östersunds-Postens journalister. Två exempel som tyvärr bara är toppen av ett isberg.

Läs även: ÖP-medarbetare mordhotad

Läs även: Rättegång efter misstänkt mordhot mot ÖP-medarbetare

I båda fallen polisanmälde ÖP att olaga hot riktats mot våra medarbetare. Förundersökningarna lades ner. En med motiveringen att nätjätten Google vägrade lämna ut uppgifter som kunde göra det möjligt att spåra avsändaren till ett av hatmejlen.

Idag firas födelsedagen för den svenska tryck och yttrandefriheten. Det har gått exakt 250 år sedan tryckfrihetsförordningen, den första lagstiftningen som garanterade ett samhälle med någon form av fri och oberoende press, antogs genom ett riksdagsbeslut i Gävle. En bärande del var offentlighetsprincipen, det vill säga medborgarnas rätt till öppen insyn i vad olika myndigheter har för sig.

Något som har varit ett av journalistikens mest användbara verktyg sedan dess.

En del menar att tryckfrihetsförordningen spelat ut sin roll. På ett sätt är det förstås så. Det var länge sedan yttrandefriheten begränsades till tryckta medier.

Men de grundläggande principerna bakom är viktigare än någonsin att värna om, vårda och diskutera. Att var och en har rätt att fritt utrycka sin åsikt är lätt att förstå, att det samtidigt innebär en frihet under ansvar är svårare. Hur vi tillsammans i det offentliga samtalet hanterar ett växande brutalt näthat är den fråga som ställer yttrandefriheten på sin spets.

Det är ingen slump att Facebook tvingas se över sina rensningsrutiner efter valet i USA när falska nyheter, rykten och lögner spreds över nätet. Det är möjligen början på vad som skulle kunna kallas publicistiskt ansvar.

I dag går en lång rad publicister ut med ”2 december-deklarationen”.

Du kan läsa den här.

Ett fritt flöde av hat, hot, kränkningar och förföljelse på nätet och i sociala medier är absolut inget som begränsas till journalister. Men ett växande näthat och hot gör villkoren för det journalistiska arbetet allt svårare. Särskilt utsatta är kvinnliga journalister världen över. Därför är vår gemensamma deklaration viktig att offentliggöra.

Det arbete som ÖP gör ska kunna granskas och diskuteras. Men reportrar ska inte behöva få ta emot hot om våldtäkt för att de gör sitt jobb: arbetar med fri och oberoende journalistik.

Här är två andra aktuella exempel på hot från nätflödet mot våra medarbetare:

"Han är den förste som ska ställas mot väggen när dagen randas" (flashback).

"Jag hoppas han blir knivad av någon av dem så han får känna på" (facebook).

Det här behöver du veta om 2 december 1766

Kindstrand: "Yttrandefriheten är sällan lätthanterlig och inte alltid vacker till sin karaktär"

Annons