Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operationen gav Anna-Karin ett nytt liv

/
  • Anna-Karin Skoglund ute på ett av sina träningspass. ”Jag tar långa promenader på mellan 1 och 1,5 timme varje dag”, säger Anna-Karin Skoglund. När hon kommer hem fortsätter träningen med gummiband och vardagliga sysslor. ”Nu är det träning,  träning och träning som gäller”, säger hon.
  • Anna-Karin Skoglund har fått en unik axelprotes och slipper numera ”styggvärken”. Jag har fått ett helt nytt liv”, säger hon.
  • Protesen som  döljer sig under operationsärret kommer från USA och Anna-Karin Skoglund är den enda i Jämtland som har en sådan. Operationen utfördes på Elisabethsjukhuset i Uppsala och operationen tog cirka 1,5 timme för  docent Hans  Rahme att utföra.

Anna-Karin Skoglund nyttjade vårdgarantin. Hon har numera en hel axelprotes och har fått ett helt nytt liv – utan ”styggvärk”.

Annons

– Det är helt fantastiskt, säger hon.

Anna-Karin Skoglund har haft värk och problem med lederna i höger sida sedan en olycka för 41 år sedan. I olyckan, som inträffade när hon var 12 år, fick hon bland annat två brott på höger lårben och en fraktur i höger knä. Axeln och höften fick också en smäll. Sedan olyckan har hon dagligen haft mer eller mindre värk i kroppen, det hon drabbats av är artros.

– Jag har opererat höger knä 11 gången. Vid den tolfte operatonen för 10 år sedan fick jag en knäledsprotes, berättar Anna-Karin Skoglund.

smärtorna och besvären i axeln blivit värre och i december för tre år sedan var Anna-Karin Skoglund till läkaren för att ”städa” axeln en andra gång på två år. En sådan ”städning” beskriver Anna-Karin som att läkaren går in med artroskopi och suger ut skräp och någon flisa ur axelleden, därefter sprutas något som motsvarar ledvätska in i leden.

sa läkaren att axelleden var så ful att den borde bytas, säger Anna-Karin Skoglund.

Hon beskriver att hon hela tiden inrättat sig efter graden av smärta.

– Hela tiden har jag hittat på olika saker för att klara av vardagen. Om jag till exempel skulle göra en sallad fick jag hålla till på köksbordet, eftersom diskbänken var för hög, och skära med sågen från Ikea.

hon som ”styggvärk” – en malande värk som sitter i även under vila.

I höstas väcktes frågan om en operation, ett byte av axelleden, och i november fick Anna-Karin besked om att en specialist från Umeå skulle komma till Östersund för att operera henne. Två veckor senare ändrades beskedet – specialisten hoppade av sitt uppdrag.

Kort därefter beslutades att Anna-Karin Skoglund skulle nyttja vårdgarantin och få operationen utförd på annat håll än i Östersund.

Tillsammans med koordinatorn på ortopedkliniken på Östersunds sjukhus beslutades att operationen skulle ske på Elisabethsjukhuset, ett privatsjukhus som specialiserat sig på ortopedisk kirurgi.

– Jag lades in 2 december och opererades 3 december. Jag sov ingenting den natten.

Operationen tog cirka 1,5 timme och utfördes under både narkos och lokalbedövning.

Skoglund vaknade satt den högra armen fastlåst med kardborreband på magen, i midjehöjd. Och hon skrevs ut från sjukhuset 5 december, två dagar efter operationen. På återbesöket en månad senare konstaterades att allt såg bra ut och rehabiliteringen började. Nu tränar Anna-Karin dagligen genom att gå långa promenader, träna med gummiband och göra vardagliga sysslor.

Och förbättringen beskrivs som makalös.

– Det är en makalös förbättring av livskvaliteten. Jag har fått ett helt nytt liv, säger hon.

– Det tog fram till februari innan jag kunde börja tvätta håret med båda händerna, det är länge sedan jag kunde det. En natt vaknade jag och märkte att jag låg på mage, jag har ju legat på vänster sida med kuddar som stöd under armen i flera år. Och jag bakade tunnbröd tillsammans med min dotter på skärtorsdagen.

har märkt att Anna-Karin mår bättre. Maken Christer och sonen Fredrik säger båda att förbättringen är tydlig.

– Det är skillnad. Hon mår mycket bättre och det syns, men hon tjatar mer också, säger sonen Fredrik Skoglund och skrattar.

Mer läsning

Annons