Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund struntar i riktlinjer för gatubelysning

/

Trafikverket rekommenderar att vägar med mer än 7000 fordon per dygn har väglyse. I Östersund har man mörklagt gator med dubbelt så mycket trafik.

Annons

Alla stora infartsleder och flera stadsgator i Östersund är mörklagda i vinter.

Trafikverket har gett ut riktlinjer för belysning av gator och vägar. Men i Östersund följer man inte dem. Enligt riktlinjerna bör man ha gatubelysning där det passerar fler än 7000 fordon per dygn. På Vallaleden, som släcktes i höstas, passerar varje dygn 15200 fordon. Stuguvägen vid Erikslund och Rådhusgatan vid Arkivvägen har mellan 8000 och 10000 fordon per dygn.

– Med de trafikflödena låter det som om man borde ha belysning. Särskilt om det är vägar med stadsbebyggelse på sidan om, säger Peter Aalto på Trafikverket.

Det finns flera skäl till att man struntar i rekommendationerna. Dels är de inte tvingande, dels betraktas de som föråldrade. Numera är trenden att lysa upp kritiska punkter som övergångsställen, korsningar och rondeller och släcka ner raka vägavsnitt utan korsningar.

– Men visst, vi ska ju planera efter de här riktlinjerna och hade pengarna räckt så hade vi förstås följt dem, säger Björn Gunnarsson, trafikingenjör på Östersunds kommun.

Läs reportaget om Östersund - en stad i mörker, i e-tidningen lördag 7/1 -2012. Kostar 15 kronor.

Annons