Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På John Bauer har alla elever en egen dator

/
  • Efter matteprovet sitter ettorna på John Bauer i korridoren och tittar på film på två bärbara datorer. Från vänster Anton Norling, Mattias Ahlén, Joel Halvarsson, Douglas Carlsson, Andreas Bellsjö och Joel Hedman.
  • – Det går inte att ha fyra datorer som alla ska turas om kring, säger Therese Magnusson, profillärare för It/Media på friskolan John Bauer i Östersund.
  • Eleonor Olsson, Anna-Lotta Lemon och Fanny Rymdén går sista året på gymnasiet och får behålla sina datorer om de har godkända betyg.
  • I väntan på nästa lektion. Lars Hallström, Emelie Bergslid,  Lina Mark och Emma Torgrimsson tycker att datorn är ett måste i undervisningen.

Friskolan John Bauer är känd för att förse alla elever med varsin dator.
– Har man glömt datorn en dag kan man lika gärna åka hem, säger Lina Mark.

Annons

Hon och klasskompisarna i ettan på It/Media har just haft matteprov och sitter ute i solen. Matte och idrott är de enda lektioner som är datafria. Vid alla andra lektioner görs alla uppgifter via den bärbara som alla elever lånar tills den dagen de går ut gymnasiet. Då är datorn deras.

– Om vi har skött om den och har godkända betyg, säger Emelie Bergslid.

medger att hon delvis valde John Bauer för datorns skull. Lina Mark håller med.

– Men när man har gått här ett tag vill man nästan kasta den. Man måste släpa runt på den jämnt och sitta vid den jämnt, säger hon.

Skolan har som regel att datorlocket ska vara stängt vid genomgångar för hela klassen. Ett ”kollektivt klick” kallar ettorna i It/Media det. Det har med andra ord hänt att klicket inte varit självklart och att datorn distraherat i stället.

dragningskraft. Håller man på med en jobbig uppgift kan det vara svårt att inte börja spela spel. Samtidigt kan det vara bra att kunna hämta kraft från spelet i fem minuter eftersom vi har tre timmars lektioner, säger Lina Mark.

Treorna på It/Media som sitter i korridoren och väntar på nästa fotolektion är ännu mer övertygade om att datorn är ett måste och att skolan hade varit snudd på omöjlig utan den.

herregud ja, säger Anna-Lotta Lemon.

– Vi behöver inga böcker, vi lämnar in alla uppgifter på datorn och man kan kolla hemifrån vad man ska göra om man är sjuk.

skolbibliotek. Det är därför att skolan anser att allt som behövs går att klicka sig till på nätet. Speciellt web-design och programmering vore omöjligt att undervisa i utan datorer till alla, menar Therese Magnusson, profillärare för It/Media.

– Det går inte att ha fyra datorer som alla ska turas om kring, säger hon.

vissa ämnen skulle gå att undervisa i utan dator, men i svenska och engelska kan man slå upp ord och vid laborationer kan man använda bilder som visar vad som händer. För elever med läs- och skrivsvårigheter är datorn ett jättebra hjälpmedel. Utan datorer måste undervisningen planeras på ett helt annat sätt. Man skulle alltid vara tvungen att hålla eleverna sysselsatta hela tiden.

skoljobbet lättsamt, tycker Andreas Bellsjö som sitter i en korridor och tittar på en film med datorn i knäet och klasskompisar tätt intill.

– Uppgifterna blir lättare med en dator i stället för en massa böcker, säger han.

Mer läsning

Annons