Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pluggar utomlands - nekas jobb på sjukhuset

Läkarstudenten Martin Ahlström vill jobba som läkare på Östersunds sjukhus och psykiatriska kliniken vill anställa honom. Men Socialstyrelsen sätter stopp.

Annons

Anledningen är att Martin Ahlström studerar till läkare i Gdansk i Polen. Utbildningen innehåller enligt Socialstyrelsen inte tillräckligt mycket praktik.

Nu överklagar Martin Ahlström beslutet till förvaltningsrätten. Han har också fått hjälp att driva fallet av Centrum för rättvisa, en ideell organisation som arbetar för att värna enskildas fri- och rättigheter.

Studenterna på svenska läkarutbildningar får efter termin nio jobba som underläkare.

Men för de omkring 3 000 svenska läkarstudenter som studerar utomlands – de flesta i Polen – gäller andra regler.

Socialstyrelsens föreskrifter säger att studenter vid utländska fakulteter inte får vikariera som läkare i Sverige. En anledning är att utbildningar i utlandet kan ha kortare praktikperioder än i Sverige.

Men enligt Martin Ahlström har han lika mycket praktik som svenska studenter, och han har nu överklagat Socialstyrelsens beslut.

– Det handlar om att kunna få mjölighet att komma in i systemet på lika villkor. Svenska läkarstudenter kan vikariera utomlands, men läkarstudenter utomlands kan inte vikariera i Sverige, säger han till SVT Nyheter.

I överklagandet skriver han också att Socialstyrelsens beslut strider mot EU:s fria rörlighet, och han begär att förvaltningsrätten inhämtar ett förhandsavgörande av EU-domstolen.

Annons