Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska länet komma ur lågkonjunkturen

/
  • Marknadschefen på Sejfa, Eilert Ericsson, tycker att utbildningsväsendet ska lyssna på företagen så att unga får en utbildning där de kan få arbete.

Samarbete mellan företag och utbildningar efter företagens behov. Så tycker marknadschefen på Sejfa Eilert Ericsson att länet ska bli starkare under lågkonjunkturen.

Annons

Sejfa kombinerar tre olika branscher – el, tele och data.

– Marknaden har blivit så att det behövs företag som kan alla tre branscher. De har gått in i varandra, säger Eilert Ericsson.

Men det finns inga utbildningar i Jämtland som kombinerar de tre yrkena. Fram tills nu. Eilert Ericsson har varit med och tagit fram en utbildning på Jämtlands gymnasieförbund som inriktar sig på de tre områdena.

– Jag nämnde för skolfolk hur branschen ser ut i verkligheten, berättar han.

Han berättade om sina erfarenheter när branschorganisationen Svenskt näringsliv hade ett seminarium om hur länet ska kunna gå stärkta ur lågkonjunkturen i måndags på Clarion hotel. Han tycker också att det är viktigt att företagen släpper in praktikanter.

– Det är lätt för ett företag att kunna känna efter om en praktikant passar in i företaget vilket kan leda till en anställning, säger Eilert Ericsson.

Hans företag har i dag 46 anställda. Förutom huvudkontoret i Östersund har de filialer i Sveg och Hammerdal.

– Tyvärr måste även vi dra ner på antalet anställda på grund av lågkonjunkturen, säger han.

Eilert Ericsson tycker att det är viktigt att företag i länet som verkar i liknande branscher ska gå samman för att kunna konkurera om att ta hem stora jobb. Han nämner fängelsebygget som ett exempel.

– Om vi går ihop kan vi slåss för att arbetstillfällena stannar i länet. Då stannar även skatteintäkterna här. Vi ska inte sitta på våra kammare och inte samarbeta, säger han.

Mer läsning

Annons