Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på jobb i vårbudgeten

Arbetsförmedlingens chef Christina Storm Wiklander är nöjd med de resurser som regeringen skjuter till i vårbudgeten, och hon ser positivt på framtiden. ”Snart vänder det”, ­säger hon.

Annons

Det är 2, 4 miljarder kronor som regeringen väljer att satsa på jobb- och utvecklingsgarantin samt fler praktikplatser till arbetssökande.

– Jag är glad att vi får mer pengar, förra året hade vi inga pengar alls.

I Jämtlands län ligger i dag arbetslösheten för dem mellan 18 och 64 år på 4,2 procent i snitt, att jämföra med rikets 3,7 procent. Idag är 1700 unga mellan 18 och 24 år inskrivna på arbetsförmedlingen i länet, och enligt Christina Storm Wiklander kommer den siffran att öka.

– Det har varit svårt att nå ut till företagen. Men vi erbjuder dem världens resurs, en möjlighet att pröva en person innan de anställer. Nu gäller det att få företag att våga erbjuda en praktikplats, att hitta arbetsgivare som är lite framsynta och vill lära upp någon. Och som tror på en generationsväxling.

– Jag har exakta inga siffror på det, men de allra flesta. Kanske inte just på det företaget, men har det fungerat bra så har man en ny referens och kan även få jobb genom arbetsgivarens kontaktnät. Nu kanske inte många företag har råd att anställa, men det kommer snart att vända.

Wiklander håller inte med de kritiker som anser att regeringen med sin satsning på jobb- och utvecklingsgarantin riskerar att passivisera människor.

– Nej, tvärtom, det är nu man ska passa på att kompetensutveckla sig och stå först i kön när det sedan gäller. Man blir inte passiv i praktik.

Men på en punkt är hon besviken på vårpropositionen. I dag finns det en åldersgräns som innebär att arbetsförmedlingen inte får gå in från dag ett med praktik, utan måste vänta tre månader om den arbetssökande är under 25 år.

– Vi har uppvaktat regeringen mycket och de känner till vårt önskemål om att slopa åldersgränsen, som står i vägen för många unga arbetssökande. Men tyvärr kom det inte med i vårpropositionen.

Mer läsning

Annons