Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segervissa Socialdemokrater i årets första maj-tåg

/
  • Nya kommunalrådet i Östersund, Katarina Nyberg-Finn, var en av många blåsfrusna mötesdeltagare på första maj-firandet i Östersund.
  • I väntan på talarna. Denna iskalla dag krävdes extra talartalang för att åhörarna skulle glömma bort hur mycket de frös.
  • Bo Krogvig, huvudtalare i Östersund på första maj, är Socialdemokraternas kampanjgeneral och har varit med sedan 80-talet. Nu är han inkallad igen för att hjälpa S.
  • Marschen genom stan anfördes av en blåsorkester som spelade Oh when the saints innan de gick över till Internationalen.
  • I väntan på talarna. Isvindarna på Stortorget i Östersund satte åhörarna på hårt prov. Men från första maj-demonstrationer i hela landet kom rapporter om att det var kallt över allt.
  • Värderingar är Socialdemokraternas kampanjstrategi inför årets valrörelse.
  • Fler än på många år. Årets första maj-tåg i Östersund lockade cirka 300 personer som skanderade ”jobben, jobben, jobben” och ”vi vill stoppa borgarna i papperskorgarna”.

Med ett helt annat tryck i stegen och bakom slagorden tågade socialdemokraterna i årets första maj-tåg genom Östersund. Nu handlar det om värderingar, sa huvudtalaren Bo Krogvig, mannen som värvats för att vinna valet.

Annons

Demonstrationståget var betydligt längre än under åren när S fortfarande regerade och att det är valår i år märktes tydligt. En observatör räknade till 300 demonstranter vilket i så fall var 100 mer än i Sundbyberg där Mona Sahlin lovade att redan under 2011 halvera skatteklyften mellan pensionärer och löntagare.

Till blåstonerna av ”Oh when the saints” marscherade stans socialdemokrater, fackligt aktiva och sympatisörer i solsken och värme till Stortorget där snöbyar och isvindar tog vid och satte alla på extremt hårt prov.

SSU:s ordförande Emil Burman som var först ut, lyckades få många applåder och skratt genom att sätta jobben mot skattesänkningarna och säga att den som hellre vill ha det senare har kommit på fel torgmöte. Men sedan var det inte förrän Kata Nilsson läste sin egen dikt om en flyktingflicka och kampanjgeneralen Bo Krogvig tog till orda som åhörarna slutade tänka på hur mycket de frös.

Bo Krogvig var Socialdemokraternas kampanjchef fram till mitten av 90-talet. Han ses som en av partiets mest erfarne strateger. Och det är han som kallats tillbaka för att se till att S återtar makten.

Hans första maj-tal i Östersund handlade en hel del om värderingar, just det som han har fått i uppdrag att trycka på i årets kampanj.

– Det här valet kommer inte att handla om vem som är bäst på att administrera utan om värderingar, sa han bland annat och kritiserade skattesänkningarna som regeringen genomfört för att de har drabbat de mest utsatta och lett till arbetslöshet.

”Jobben” som förr var Socialdemokraternas valrörelseord men som 2006 togs över av de nya Moderaterna har nu återtagits av S.

– Vi har fyra grejer som vi vill göra för fler jobb, säger Bo Krogvig och listade:

* Ta fram forskning och utbildningsinsatser för att industrin ska kunna anställa personal med rätt kompetens.

* Rusta Komvux och ge ungdomar åtgärder från första dagen de är arbetslösa.

* Investera i bostadsbyggande och infrastruktur.

* Höja A-kassan för dem som ändå drabbas av arbetslöshet.

Regeringen var huvudmotståndare i första maj-talen på Stortorget. Men finns det inget som Bo Krogvig vill ge dem en eloge för?

– Jo. Vi behöver satsa mycket mer på rehabilitering av sjukskrivna och det har blivit mer fokus på det. Men jag tycker väldigt illa på det sätt som de har gjort det på. Sedan kan man ju lite skämtsamt säga att vi inte har hamnat i krig. Vi är fortfarande i fred med våra grannar.

Mer läsning

Annons