Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista fången invigde utställning

/
  • Föreningen Gamla Östersund utställning om cellfängelset invigdes igår utan vare sig landshövding eller någon bandklippning. Istället blev det fängelsets allra sista fånge som fick äran att inviga utställningen med ett varmt handslag från ordförande Peter Berg.– Jag satt där våren och sommaren 1969 och de sista tio dagarna var jag ensam kvar i fängelset. Jag fick sköta mig själv ganska mycket själv och minns att jag sista tiden gick med sopkvast ensam och sopade. Maten hämtades nog någonstans på stan, säger Bosse Öhman.
  • Gamla Cellfängelset från 1861 finns även som modell på Stadsmuseet.
  • Arkitekt Mikael Björs hittade gamla ritningar som uppmättes innan fängelset revs och med 3D-teknik har ingående kunnat återskapa och modellera hur fängelset såg ut. Bildspelet ska byggas ut med speakertext och med berättelser. Även ursprungsritningarna har återfunnits i kommunens arkiv och finns att titta på.
  • – Det var en väldigt fin byggnad som ursprungligen var i ockra och med många putsdetaljer målade i vitt. Samma typhus som ritats av arkitekt Ankarsvärd byggdes i flera städer, säger arkitekt Mikael Björs.

Samtidigt som Östersunds Rådhus firar 100-års jubileum passar Föreningen Gamla Östersund på att lyfta fram cellfängelset i Östersund.

Annons

– Vi har tagit fram ett bildspel, en klippbok och en tredimensionell modell av fängelset som vi vill visa i helgen. Många som dömdes vid rättegångar i rådhuset hamnade sedan på cellfängselset, säger Peter Berg, ordförande för Gamla Östersund.

Gamla cellfängelset låg i början av Prästgatan, där sjukhusets akut nu ligger.

– Fängelset revs trots att det var byggnadsminne, när sjukhuset skulle byggas ut 1970.

Föreningen Gamla Östersund utställning om fängelset visas från fredag till söndag mellan 11 – 16 på Stadsmuseet. Utställningen invigdes igår utan vare sig landshövding eller någon bandklippning. Istället blev det fängelsets allra sista fånge som fick äran att inviga utställningen.

– Jag satt där våren och sommaren 1969 och de sista tio dagarna var jag ensam kvar i fängelset. Jag fick sköta mig själv ganska mycket själv och minns att jag sista tiden gick med sopkvast ensam och sopade. Maten hämtades nog någonstans på stan, säger Bosse Öhman.

Fängelset hade 32-34 celler i en tre våningar hög byggnad och med muromgärdad rastplats utanför. De satt inne var lokalbefolkningen och hade fått kortare straff.

– Det var en ganska bra tillvaro för alla kände varandra, både fångar och väktare. Sedan träffades vi ute på stan och hälsade och det gällde även domare Åke Jansler som hade dömt mig.

Det fanns två typer av jobb som fångarna fick utföra i fängelset.

– Ett arbetslag fick åka med buss ut till skogen och jobba eller så satt vi och kapade till "läsklappar" som användes för vapenrengöring och som skickades till landets alla regementen, säger Bosse Öhman.

Arkitekt Mikael Björs hittade gamla ritningar som uppmättes innan fängelset revs och med 3D-teknik har ingående kunnat återskapa och modellera hur fängelset såg ut. Bildspelet ska byggas ut med speakertext och med berättelser. Även ursprungsritningarna har återfunnits i kommunens arkiv och som finns att titta på.

– Det var en väldigt fin byggnad som ursprungligen var i ockra och med många putsdetaljer målade i vitt. Samma typhus som ritats av arkitekt Ankarsvärd byggdes i flera städer, säger arkitekt Mikael Björs.

När fängelset revs sparades bara ett par celldörrar och ett stort fönster samt några inredningsdetaljer, som i dag finns i Havremagasinet.

Bosse Öhman minns inte något ont från sin vistelse i cellfängelset.

– Jag läste mycket och vi kunde beställa böcker från biblioteket. Vad jag minns så rymde bara en person från fängelset, och han bröt benet när han hoppade från muren. Ändå tog han sig till torget där polisen hittade honom på en parkbänk med flaska från bolaget.

– Jag tror att jag i dag kan vara den siste som är kvar i livet av de som suttit i cellfängelset.

• Hur hamnade du i fängelset då?

– Jag drack rätt mycket på den tiden, och jag hade nog stulit sprit från någon. Jag satt tre månader, men hade det varit i dag hade jag fått lite böter, säger Bosse Öhman.

Mer läsning

Annons