Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista sommaren med Moose Garden

/
  • Agnes Lindström, 3 år, med pappa Robert Lindström, tyckte att det var lite läskigt att träffa­ ­älgarna på Moose Garden.
  • Sune Häggmark är en underhållare av rang. Men i år är det sista sommaren för honom på Moose Garden.Foto: Marie Kjellander
  • Dagmar Bruvele, 8 år, och lillasyster Jennie, 6 år, är på besök från Lettland och väljer att stå på andra sidan stängslet när de besöker älgarna på Moose Garden.
– Det är lite läskigt, de är så stora, tycker Dagmar.
  • Dags för älgarna att smaka på
  • Agnes Lindström, 3 år, med pappa Robert Lindström, från Krokek utanför Norrköping klappar älgarna.
  • Agnes Lindström, 3 år, med pappa Robert Lindström, tyckte att det var lite läskigt att träffa­ ­älgarna på Moose Garden.
  • Älgen Stig trivs i skuggan.
  • Papper och valuta gjord av älgspillning och tvål gjord av det lanolinaktiga medel som finns i älgarnas päls.

Moose Garden har aldrig varit så framgångsrikt som 2013. Men nu är ändå rätta läget att trappa ner, menar ägarna Sune Häggmark och Birgit Jonsson.

Annons

Mellan 20 och 30 personer har kommit till Sune Häggmark, 63, och sambon Birgit Jonsson, 55, i Orrviken för att träffa älgar dagen när 100 procent hälsar på.

Sune inleder med lite snabb info, på både svenska, engelska och tyska. Även några japanska ord rinner ur honom när han berättar om älgarna som finns i inhägnaden ovanför gården.

Han visar upp osten som skapats med älgmjölk som grund och tvålen som görs av det lanolinaktiga medel som återfinns i älgarnas päls. Han förklarar att han gjort papper av spillningen, som tryckts i många av världens olika valutor.

– Den här skiten är värd sin vikt i guld, förklarar Sune, och håller upp en klump älgspillning.

Gruppen får följa med upp till inhägnaden där Sune håller låda under tiden som besökarna får klappa och mata älgarna.

– Storytelling, och att kunna få folk att le, är något som kan bryta pansar. Det har varit en väldigt viktig del under de här åren, säger Sune.

Moose Garden har aldrig varit så framgångsrikt som 2013. Sedan 1997 har det utvecklats till något mycket större än de två älgkalvar som Sune tog hand om sedan korna omkommit.

Nu finns där Moose Academy, en rad stugor som turister kan hyra och ha som utgångspunkt i länet, och ett kafé och en souvenirbutik har öppnats. De senaste åren, när Birgit Jonsson kommit in i bilden med en bakgrund inom restaurangbranschen, har även konferensverksamheten utvecklats. Nu är ändå rätta läget att trappa ner, menar de.

– Det är skönt att faktiskt kunna välja att minska på verksamheten, säger Birgit.

– Hellre det än att folk ska säga att "vad var det jag sa", om man lägger av när det går dåligt, fyller Sune i.

I framtiden kommer man kunna fortsätta hyra stugor och besöka älgarna på Moose Garden, men först efter att man bokat in sig i förväg. Detta öppnar upp för att Sune och Birgit kan njuta lite av idyllen på gården själva, och för lite resande.

– Vi har nog med inbjudningar till olika länder för att vara borta i veckor, säger Sune.

Genom åren har över 100 filmteam, utöver tidningar och radio, från nyhetskanaler runt om i världen besökt gården.

– 25 av dem har varit tyska. Tyskarna är smartare än oss svenskar på ett sätt, de ser storheten i älgen på ett sätt som inte vi gör, säger Sune.

Han förklarar att för många har älgen popularitetsbeteckningen Jesus. Alla har hört om den, men inte särskilt många har sett den.

Vad har varit roligast med det här jobbet?

– Alla glada människor och att få träffa människor med så många olika nationaliteter. Att förstå sig på älgarna och se att det är ett så väldigt lugnt djur, säger Sune.

Vad ska ni göra nu?

– Vi ska åka ut i världen och besöka vinodlingar som är ett intresse. Det vore också kul att testa på att göra papper av andra djurspillningar. Av pandor har vi redan gjort. Lamor och koalor skulle kunna funka, men det blir av om vi orkar, säger Sune.

Längre in i framtiden vill Sune Häggmark och Birgit Jonsson hitta en efterträdare till driften av Moose Garden som fram till 11 augusti har öppet som vanligt.

Nu har han bestämt sig. Sune Häggmark som har drivit Moose Garden i Orrviken sedan 1997 har valt att trappa ner.

– Nu vill vi kunna njuta av sommaren själva också och ta del av världen, säger Sune Häggmark och sambon Birgit Jonsson.

Artikeln kommer från tidningen 100% Östersund

Mer läsning

Annons