Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan det vara slutbadat för Bert med fler

/
  • Bert Olsson kommer från Hoverberg och åker 7 mil för att få kliva ner i det 33-gradiga vattnet i bass­ängen på Solliden.– I vattnet kan jag nästan gå ordentligt, säger Bert som annars förflyttar sig med hjälp av kryckor eller rullstol.Badet i Svenstavik kan han inte använda eftersom det inte är handikappanpassat och betydligt kallare.

Politikerna är överens – träningsbassängen på Solliden ska inte längre drivas i landstingets regi.
Men badgästerna protesterar och än är hyresavtalet inte uppsagt.

Annons

På tisdag och onsdag hålls landstingsfullmäktige. Ett av ärendena handlar om det stora omställningsarbetet och bland förslagen finns att landstinget ska sluta driva bassängen på Solliden. En bassäng som i dag utnyttjas fullt ut.

Under dagarna badar personer som behöver träning i varmt vatten och rekommenderats detta från sjukgymnaster eller läkare på hälsocentralerna, till exempel personer med arbetsskador eller ryggproblem. Grupperna är blandade och många av de som badar är yngre människor.

Andra tider hyrs lokalerna ut till föreningar. Då bedrivs till exempel babysim, simskola och träning för trafik- och polioskadade eller medlemmar i PRO i bassängen.

badet i går förmiddag pågick verksamheten för fullt. En grupp män och kvinnor körde sina personligt utformade träningspass i det 33 grader varma vattnet.

– Det här är väldigt bra, säger Bert Olsson.

Han kommer från Hoverberg och är en av många som åker långt för att få kliva ner i varmbassängen. Han har badat på Solliden i 5–6 år och har inga planer på att sluta.

– Jag har MS och jag får bättre fart på kroppen när jag är i vattnet. I vattnet kan jag nästan gå ordentligt, annars använder jag kryckor eller rullstol. Och när jag varit i bassängen är det mer liv i benen, säger Bert Olsson.

Landstinget hyr bassängen av Östersunds kommun. Och i dag är landstingets politiker överens om den föreslagna utbudsbegränsningen. Frågan har redan passerat landstingsstyrelsen där partierna ställde sig bakom förslaget efter justeringar.

Förlorar kommunen landstinget som hyresgäst så kommer anläggningen att stängas.

– Vi använder den ju inte så kortsiktigt kommer bassängen att stängas eftersom vi inte har så många andra hyresgäster, säger Jan Högberg på kommunens tekniska förvaltning.

– Det är ju en anläggning som man inte bygger om så lätt. Och bygger man bort bassängen så kommer den inte tillbaka, det skulle bli för dyrt.

berättar att en person hört av sig till kommunen med en förfrågan om att hyra bassängen för att driva en liknande verksamhet som den befintliga.

– Men än har jag inte fått in någon uppsägning av hyresavtalet från landstinget. Och de har väl nio månaders uppsägningstid.

regelbundet använder bassängen för sin träning har gjort en namninsamling för att få ha kvar möjligheten till varmbad på Solliden. Till namninsamlingen finns ett bifogat brev där man påpekar att bassängen besöks av 20 000 personer årligen, i snitt 80 personer varje dag badet är öppet. Dessutom påpekas vilken betydelse badet har för patienter som, om badet försvinner, kommer att tvingas vända sig till primärvården med sina krämpor.

Beslut om badets framtid tas på onsdag.

Mer läsning

Annons