Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen: "Olämpligt att han föreläser"

Socialstyrelsen anser att det är olämpligt att i en annons koppla samman den vetenskapligt baserade vården i Sverige med alternativmedicin. Det gäller även i beskrivningar om vem som är föreläsare.

Annons

Den 11 oktober i år fattade Socialstyrelsen ett beslut utifrån en anmälan om klagomål på hälso- och sjukvårdspersonal. Anmälan gick ut på att en legitimerad läkare på Gotland skulle starta en ny verksamhet. I en annons erbjöd han andlig healing och berättade att han var legitimerad läkare.

Socialstyrelsen kommer fram till att annonsen var felaktigt utformad. Det ska inte finnas någon risk att sammanblanda det som läkarlegitimationen innebär med en alternativmedicinform som andlig healing.

Inspektören Örjan Dahlberg var med och tog beslutet. Han anser att det även kan tillämpas på Robert Uitto och annonseringen inför hans föreläsningar. Ingen legitimitet från landstinget ska kunna spilla över på homeopatin. Det är också olämpligt att han föreläser.

– Hälso- och sjukvården ska använda vetenskap och beprövad erfarenhet. Han ska företräda hälso- och sjukvården, säger Örjan Dahlberg.

Mer läsning

Annons