Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark kritik mot Uittos engagemang

/
  • Jan Håkansson är distriktsläkare i Krokom och han utbildar ST-läkare i vetenskaplig metodik. Han ifrågasätter starkt Robert Uittos kopplingar till homeopatiska läkemedelsbolag.

Bland läkarkåren finns det stark kritik mot Robert Uittos engagemang i homeopatin.

– Hans position är oförenlig med den här verksamheten, säger distriktsläkaren Jan Håkansson.

Annons

Bland läkarna är det många som har kritik mot att Robert Uitto föreläser om homeopatiska preparat. Men få vågar gå ut med sina namn. De säger att Uitto tillhör den yttersta ledningen i landstinget och att det kan vara riskabelt att kritisera honom öppet.

En läkare framhåller att han som doktor inte kan ägna sig åt homeopati utan att bli rejält ifrågasatt. Att då en av landstingets högsta politiker får göra det, känns konstigt.

– Det är väldigt märkligt och det är nog sådant som bara kan hända i Jämtland.

En läkare menar att rollerna som homeopat och landstingspolitiker inte går att få ihop.

– Vi jobbar mot varandra, vi ger motstridiga budskap. Han ska stå och vara ansvarig för den klassiska naturvetenskapliga vården, när han har ena foten i alternativmedicinen, säger han.

Samma läkare säger att han fått uppfattningen att Robert Uitto är väldigt kritisk mot den traditionella medicinen som landstinget står för.

– Oberoende forskare har ältat homeopatin i decennier och ännu inte funnit några bevis. Det är mer åt det religiösa hållet.

Just att Uitto marknadsförs som landstingspolitiker inför föreläsningarna sticker läkarna i ögonen.

– Det blir som en del i marknadsföringen av hans eget företag. Och det ser ut som något som sanktioneras av landstinget.

Distriktsläkaren Jan Håkansson vågar stå öppet med sin kritik.

– Det handlar om en rollkonflikt och om förtroende. Uitto har en sådan viktig och ledande funktion att han inte kan säga att han gör det här privat, säger Jan Håkansson.

Han ifrågasätter också det faktum att Uitto lyfts fram som landstingspolitiker i presentationerna av honom som föreläsare. Håkansson menar att den som föreläser för ett företag blir som en skyltdocka för företaget.

– Det blir en prestigevinst för företaget när man anger honom som landstingspolitiker.

Han är av åsikten att Robert Uitto inte båda kan ha den höga politiska position han har och samtidigt föreläsa åt ett företag. Det hade inte spelat någon roll om det så var åt Astrazeneca. Men det är särskilt allvarligt när det handlar om en verksamhet som inte är förenligt med den evidensbaserade sjukvården.

– Ju högre upp man sitter, desto känsligare är det och desto viktigare är det att relationer inte ska behöva ifrågasättas, säger Jan Håkansson.

Mer läsning

Annons