Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormvindar när världsunik anläggning invigdes

/
  • Mikael Bäckström mätte temperaturen på Anders Södergrens kläder till 27,5 grader i den nya vindtunneln på Mittuniversitetet i Östersund.
  • Centrumledaren Mikael Bäckström visar stolt upp den nya vindtunneln.
  • Centrumledaren Mikael Bäckström visar stolt upp den nya vindtunneln.
  • Vindtunneln på Mittuniversitetet är invigd.
  • Skidåkaren Anders Södergren diagonalade sig fram i motvinden när Sports Tech invigde sin nya vindtunnel på campusområdet i Östersund.

Det blåser upp till storm på Campus i Östersund.
– Det är bara fantasin som sätter gränser för vad vi kan göra nu, säger centrumledaren Mikael Bäckström.

Annons

På måndagen invigde Sports Tech sin senaste forskningsanläggning på Mittuniversitetet i form av en efterlängtad vindtunnel. I den världsunika skapelsen går det att genomföra realistiska tester inom en rad olika områden berättar centrumledaren Mikael Bäckström stolt.

– En stor del av vår verksamhet inom sportteknologi, förutom forskning och utveckling, är samverkan med omgivande samhälle. I det nya labbet kommer vi att kunna göra realtidstester under kontrollerade former.

Byggnaden rymmer ett stort rullband som går att luta åt alla olika håll. Från munstycken i taket kan man simulera allt i från dimma till hällregn och en stor fläkt kan producera orkanvindar på 200 kilometer i timmen.

Anläggningen som nu står färdig på campusområdet i Östersund är världsunik och företagen står i kö för att få komma in och testa sina produkter. Och då talar vi inte bara om tillverkare av tält och friluftskläder.

– Det är till och med ett företag som hört av sig som vill testa sensorer för självkörande bilar i dimma och regn, säger Mikael Bäckström.

Invigningsdagen till ära hade man värvat skidåkaren Anders Södergren som teståkare i den nya vindtunneln. I kraftig motvind stakade han sig fram på sina rullskidor.

– Storleken på rullbandet gör att flera kan åka samtidigt och att man exempelvis kan studera hur mycket man tjänar på att ligga bakom en annan åkare.

Rullbandet går även att tillta framåt för att simulera utförsåkning. En något annorlunda upplevelse för Anders Södergren som på sin premiärtur fick gå ner i fartställning rullandes 30 kilometer i timmen . Det har tidigare inte gjorts någon annan stans i världen.

– Där ser man, kul att bli historisk.