Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenterna kan känna sig trygga

/

Socialnämnden i Östersund kommer att ge föreningsbidraget till Röda korset så att de kan ge första hjälpen på stan under studenten.

Annons

– Det var bra. Vi behövs ute under studenten, säger Peder Molin, gruppledare för förstahjälpengrupperna i Östersund.
Socialnämnden har i år minskat föreningsbidragen med 100 000 kronor på grund av lågkonjunkturen. Därmed rök det kommunala Röda korsets bidrag på 15 000 kronor.  Det är pengar som föreningen använder för att kunna hålla igång medlemmarna som arbetar ideellt med att vara ute på valborg, studenten och skolavslutningskvällen.
– Det går till utbildningar, material, information och mat under kvällen, berättar Peder Molin.
Men nu har kommunen ändrat sig. De ger ett bidrag på 5 000 kronor. Det räcker för att hålla igång Röda korset på studenten.
– Jag tror att vi gått förbi varandra. Det måste ha blivit missförstånd. Vi trodde att det var ett allmänt föreningsbidrag. Då kände vi att för en liten summa kunde vi hjälpa till, säger Stefan Konradsson (v) ordförande i socialnämnden.
Men de har inte fått pengar för att vara ute på skolavslutningen nästa vecka.
– Jag tycker att det finns ett behov även då, säger Peder Molin.
Röda korset tar hand om enklare blessyrer – sårskador, stukningar och liknande. Är det allvarligare ser de till att ordna med transport till sjukhuset eller i värsta fall ambulans.
• Kommer ni att ge bidrag för skolavslutningskvällen också?
– Nej, vi börjar med att ge ett bidrag för att de ska kunna vara ute på studenten och så får se hur det blir sedan. Röda korset är välkommen att söka pengar nästa år, säger Stefan Konradsson.

Mer läsning

Annons