Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare LT-fotografens bild hyllas världen över

Jan Andersson, fotograf som jobbade på Länstidningen under många år och i dag frilansar för tidningen, publicerade strax innan jul en idyllisk bild av Östersund på sin facebooksida. Några dagar senare kom det som en överraskning – bilden hade setts av tusentals.

Annons

► Hjälp oss skildra länet: Skicka in din vackraste isbild!

En skridskoåkare glider fram över ett spegelblankt isflak. I bakgrunden ligger Östersunds stadskärna med Rådhuset som en krona. Bilden är tagen från en parkeringsficka på Vallaleleden på Frösön.

Jan Anderssons skridskoåkarbild har setts av tusentals.

På Jan Anderssons facebooksida har bilden fått över 2 200 gillamarkeringar och delats knappt 800 gånger. Flera hundra personer har kommenterat.

Men det är i andra sociala medier som bilden fått sin verkliga spridning.

LÄS OCKSÅ: Hunden Freddie blev överkörd av tåget och överlevde: "Det är ett mirakel"

På forumet Reddit har en användare som kallar sig "JuholtHakan" lagt upp bilden med rubriket "My town (Östersund, Sweden)". Där har den fått 4 225 så kallade uppåtröster, vilket kan sägas vara ett tecken på bildens popularitet.

Jan Andersson upplevde under den gångna veckan att namngivningsrätten inte helt efterlevs när en bild börjar spridas på internet.

– SVT visade bilden i sin väderrapport men med fel namn, säger Jan Andersson.

Han påpekade detta själv och SVT åtgärdade snart felet. Men det visar hur svårt det kan vara att hålla reda på upphovsrättshavaren när en bild blir stor på nätet.

– Sonen påpekade att jag borde ha skrivit mitt namn på bilden, säger Jan Andersson.

I övrigt är det en rakt igenom positiv upplevelse.

– Det kom som en jätteöverraskning, säger Jan Andersson.

LÄS OCKSÅ: Ulrikas bild är årets bästa naturbild enligt Aftonbladet: "Folk säger att jag borde skicka in den till svenska National Geographic"

Mer läsning

Annons