Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals ville inviga Ladängen

/
  • Efter invigningstal av Karin Thomasson, kommunens ordförande i kultur- och fritidsnämnden, vankades det godisregn för alla barnen som kom till premiären av de två nya nedfarterna i Ladängen på Frösön.
  • Nedfarten till höger, nerifrån sett, är stor, bred och inbjudande.
  • Upp i liften med lilla Emilia Persson mellan benen kommer mamma Jenny Edlund. – Backen är toppen. Det är så bra att den ena halvan är lite mer avancerad och att den andra halvan är enklare, sa Jenny som åkte med sin dotter i fem timmar denna premiärdag.
  • Eldkonster på backens topp levererades av eleverna på Vinterakrobatikutbildningen.
  • Olle och Tore Hallberg från Östersund var mer än nöjda med backen. – Bäst är att snön inte är så hård, tycker Olle. – Bäst är backen i mitten, menade Tore, båda lite möra efter en hel dag i backen.
  • Före detta skidläraren, numera ordförande i Östersunds kultur- och fritidsnämnd, Karin Thomasson gör sig redo för ett av dagens många åk i de två nya nedfarterna i Ladängen.

16 miljoner har det kostat - men nu är Frösön två skidnedfarter rikare.

Annons

Det var flera tusen skidhungriga åkare på plats under lördagen då invigningen av Ladängen ägde rum. Skidåkningen var för dagen gratis och premiären lockade de stora skarorna.

Eva Wilén var en av många entusiastiska skidåkare. Hon ångade av värme då hon förklarade sina tankar.

– Detta är fantastiskt för kommunens alla barn, sa hon andfådd efter att själv ha åkt backen som hon gav högsta betyg.

16 miljoner har hela anläggningen kostat. Av de 16 miljoner har vi skattebetalare bekostat 11 miljoner, resten har EU slantat av.

– Det har varit en lång väntan, minst tio år. Men nu står vi här med en komplett skidanläggning på Frösön, sa Karin Thomasson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och såg ut över den stora publiken vid invigningstalet uppe på toppen av backen.

– Väntan på en ny skidbacke i Ladängen har varit lång bland annat beroende på att en hel del andra planer för Östberget försenat utbyggnaden, exempelvis Björntanden, menade Thomasson.

Sen tio år tillbaka har det funnits en plan för Östbergets utveckling. Än är inte allt klart. Ytterligare en fas, den tredje, finns i planeringen. Den tredje fasen innehåller planer på en sittlift hela vägen nerifrån skidleken och upp till toppen av ladängen. Dessutom ska Ladängen då byggas samman med Gustavsbergsbacken. Men när fas tre ska förverkligas är inte klart.

– Men med dessa två nedfarter, med Gustavsbergsbacken, skidleken och alla längdspår så kan nu Frösön bjuda på en komplett skidanläggning, menar Karin Thomason.

Olle Hallberg med lillbrorsan Tore håller med. De har just avklarat backen ett antal gången och låter erfarenheten tala.

– Backen är jättebra, bäst är att det inte är så hård snö, säger Olle.

– Bra att den är lagom brant, bäst är backen mitt i, säger lillebror Tore.

Mer läsning

Annons