Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två företag vill starta friskolor i Östersund

Två företag vill starta nya gymnasieskolor i Östersund. Båda inriktar sig på bygg och andra praktiska program.

Annons

Det ena företaget är Hermods AB som redan har svenska för invandrare och gymnasieutbildning för vuxna i Östersund. Det är också i lokalerna på Österängsskolan som företaget vill driva gymnasieskola, åtminstone till att börja med.

Det andra utbildningsföretaget som ansöker om att starta friskola är Pluskompetens AB. Företaget siktar bland annat på lokaler i före detta LT-huset på Rådhusgatan.

Övriga utbildningar som Hermods tänker ge är handelsprogrammet, elprogrammet samt teknikprogrammet och estetiska programmet, båda med inriktning på design. Teknikprogrammet skulle också ha en profil mot arkitektur och ledarskap.

Östersund är en av flera orter som Hermods ansöker om friskoletillstånd för.

Pluskompetens riktar också in sig på byggprogram, samt stylistutbildning som en variant av hantverksprogrammet och en utbildning om spa, friskvård och hälsa som är en variant av omvårdnadsprogrammet.

Dessutom ska samhällsprogrammet och en variant av estetiska programmet med musik och musikproduktion som profil ges av Plusgymnasiet som skolan kallas. Företaget har Göteborg som huvudort och skolor finns i ytterligare ett par städer i södra Sverige.

Företagen ansöker om att starta skolor i Östersund hösten 2010. Hermods kan även tänka sig skolstart 2011

– Man får två år på sig om tillstånd beviljas. Vi vill växa starkt och långsamt, säger Annika Moreno, etableringschef vid Hermods.

I fjol fick samtliga ansökningar om nya gymnasieskolor i Östersund avslag från Skolinspektionen. Främst för att elevunderlaget i Jämtlands län minskar kraftigt närmaste åren.

– Vi hoppas givetvis att vi får tillstånd, men det är ingen självklarhet, säger Annika Moreno.

Mer läsning

Annons