Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uitto: "Det här går inte att koppla ihop"

/
  • Robert Uitto lägger föreläsningsarvodena på sin homeopatiska praktik.– Det betalar  nästan inte ens delar av hyran, säger han.

Robert Uitto ser föreläsningarna som en privat hobbyverksamhet som inte krockar med hans roll som landstingspolitiker.

– Det är helt skilt från mitt polit­iska uppdrag. I Sverige finns inte homeopati inom landstingen, säger han.

Annons

Robert Uitto poängterar att eftersom homeopatin inte är en del av den offentliga vården i Sverige, så finns det inga etiska frågetecken kring hans engagemang med ett specifikt läkemedelsföretag.

– Jag föreläser för flera faktiskt, men jag har jobbat med DCG under alla år. Det inte finns någon som helst koppling till det jag gör i dag. Homeopatin får inte användas av landstingen, så man behöver inte ta hänsyn till det, säger Robert Uitto.

– Jag skulle inte se det som ett problem om någon annan gjorde det heller, fortsätter han.

Men hade det varit Astrazeneca så hade du inte föreläst för dem?

– Nej, nej, nej. Det hade jag ju inte gjort. Det är klart att det hade man kunnat göra om man inte har särskilda kopplingar. Läkare är inte förbjudna att göra det heller.

– Det här går inte ens att koppla ihop. För det första finns inte homeopatin i landstingsvärlden i Sverige, för det andra är det min hobby.

Du pratar om allergi och vilka homeopatiska preparat som man ska använda, finns det inte en krock mot den skolmedicin som du företräder?

– Nej, det gör det inte heller. Jag har under alla de här åren inte nämnt homeopatin någonsin. Det gäller att leda en politisk organisation, politiken har ingenting att göra med behandlingarna. Vi är där för att företräda allmänheten och bevaka att besluten blir rimliga för allmänheten.

Sänder det här ändå inte signaler till sjukvården?

– Nej, hur skulle det kunna göra det? Det har ingenting med det att göra. Vi har för det första inte homeopati i Sverige i landstinget, så den kopplingen är helt borta.

När du beskrivs som föreläsare på det norska företaget, då framhåller de ändå att du är landstingspolitiker. Finns det en risk att du bidrar med legitimitet till kurserna?

– I Norge är det faktiskt helt annorlunda, där säljs de homeopatiska läkemedlen av apoteken. Där är det mycket mer godkänt än i Sverige.

– Sverige är lite unikt på det sättet att det är ett av få EU-länder som till exempel inte har homeopatmediciner på apoteken. Vi är ganska långt efter där får man väl påstå. Norge, trots att det inte är EU-land, är ganska långt framme med alternativmediciner.

De skulle kunna undvika att koppla det till dina politiska uppdrag.

– Vad de gör i Norge med landstingspolitiken Robert Uitto tror jag inte spelar någon roll. Jag tror inte det, sådan makt har inte jag.

Men även i DCG i Sverige beskrivs du som landstingspolitiker.

– Det är det jag är. Det är inget märkligt med det. Inte alls.

Mer läsning

Annons