Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uitto gör reklam för alternativmedicin

/
  • Robert Uitto (S) har samarbetat tätt med det svenska bolaget DCG, som tillverkar homeopatiska produkter.
  • I kurskatalogen på det norska företagets hemsida presenteras Robert Uitto bland annat så här: ”Homeopat, irisdiagnostiker och politiker från Östersund i Sverige. Har arbetat som homeopat i 20 år. Sitter som regionråd och ordförande i landstingsstyrelsen i Jämtlands län”.
  • I informationsbladet till DCG:s kongress 2008 presenteras Robert Uitto som en av föreläsarna. Han omnämns som ingående i ledningen för sjukvården i Jämtland.Fönstret till landstingspolitikern Robert Uittos homeopatipraktik.

Regionrådet och landstingspolitik­ern Robert Uitto (S) gör reklam för ett alternativläkemedelsbolag.

Han föreläser vid bolagets kongresser och i höst ska han föreläsa om hur deras preparat kan användas för att behandla allergi.

Annons

Robert Uitto har i flera år samarbetat tätt med det svenska bolaget DCG, som tillverkar homeopatiska produkter. Från i vart fall 2007 och till 2010 var han stående föreläsare på bolagets kongresser. I inbjudan till kongressen 2008 presenteras huvudtalarna och det betonas att Robert Uitto tillhör ledningen av sjukvården i Jämtland.

Ett exempel från kongressen 2009 ger homeopaten Irén Svensson-Nylén, Örebro. Hon skriver på sin blogg att Robert Uitto föreläste om hudbesvär. Hans förslag på botemedel var Arsenicum Album, vilket är utspädd vit arsenik.

Nu i höst fortsätter hans engagemang för läkemedelsbolaget och homeopatin. Via ett norskt utbildningsföretag erbjuds två nätsända föreläsningar om DCG:s preparat med Robert Uitto. Att lyssna på hans föreläsning kostar 600 norska kronor per föreläsning.

Den första föreläsningen skulle han ha hållit 14 oktober, men den ställdes in eftersom han har drabbats av diskbråck. Enligt det norska företaget ska föreläsningen hållas inom kort. Då ska Robert Uitto berätta om sjukdomar i tarmar, mage och matsmältningssystemet. Han berättar då vilka preparat från DCG som lämpar sig för dessa sjukdomar.

Nästa föreläsning är planerad till att hållas 5 november och då är det allergier och sjukdomar i luftvägarna som ska avhandlas. Även då kommer preparat från DCG att rekommenderas.

Homeopati är en gren av alternativmedicinen, som går ut att man antar att lika botar lika. Genom att tillföra ett ämne som skulle ge en frisk människa feber, till en människa med feber, så botas febern. Det aktiva ämnet som kan orsaka feber ges i väldigt utspädd dos till en patient.

Själva behandlingsmetoden togs fram i slutet av 1700-talet. Enligt Läkemedelsverket finns det i dag cirka 3 000 homeopatiska terapeuter i Sverige och cirka 50 000 användare.

Det finns i dag få bevis som stödjer att homeopati faktiskt botar sjukdomar.

Robert Uitto är homeopat och även utbildad inom irisdiagnostik, där man genom att studera ögats iris kan diagnostisera kroppens sjukdomar.

Kursen arrangeras av Norsk heilpraktikerskole, som säger sig ge en grundutbildning i naturmedicin. Robert Uitto anges vara en av deras fasta föreläsare.

Mer läsning

Annons