Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unikt fynd från auktion i Aspås på Peders antikrunda

/
  • Peder Lamm håller antikrundans stora fynd i sin hand och läser med sin stora kunskap på området den handmålade texten som år 1752 skrevs in när Rörstrandsfabriken låg i Göteborg.

Till vårmarknaden som hölls på Jamtli 21 och 22 maj hade Peder Lamm inbjudits att hålla en antikrunda liknande den han själv medverkat i otaliga gånger i tv.

Annons

I marknadsföringen av evenemanget uppmanades besökare att ta med en antikvitet och delta i Peders antikrunda och det var det många som gjorde.

Med ett intressant föredrag om oss människor som samlare inleddes antikrundan, om att vi sedan urminnes tider samlat på saker, helt enkelt för att överleva. På stenåldern var vi tvungna att inför vinterhalvåret samla och förbereda något ätbart så att vi skulle överleva. Samlandet blev ett beteende, och troligen sitter det fortfarande någon gen av detta kvar i oss. Strängt taget alla människor samlar på något även om man inte erkänner detta.

Sedan har samlandet av olika saker gått i vågor och gör det än i dag. De flesta av oss har samlat på frimärken och under en tid var sådana samlingar värdefulla. I dag är det omöjligt att sälja frimärken, man får inte ens pappersvärdet.

Detsamma är det med tennsaker och exklusiva mat- och kaffeserviser. Helt osäljbara, och Peder gav ett råd att om man ska ha stora fester, 5o-årskalas, bröllop eller liknande. Köp mat- och kaffeserviser av god kvalitet på auktioner, det är billigare än att hyra porslin, sedan kan ni slänga det. Kalasen med fina mat- och kaffeserviser som en gång gav status åt mångas mor- och farföräldrar har passerat bäst-före-datum. I dag är det väldigt få som vill ha saker från sina föräldrar i sitt hem.

Hur som helst så kom det folk med saker de ville veta mera om och också få värderade. Och Peder Lamm, kollade med lupp, och i tabeller med tillverkningsdatum på silverföremål, som skedar och bägare från 1700-talet och senare. Det kom allt från fönsterkornischer till tryck av Monalisa och snusdosor i bakelit och publiken var närmast trollbunden av denne mans kunskap på området.

Lördagens verkliga fynd kom Irene Halvarsson från Östersund med, väl inslaget i silkespapper. Peder ställde omedelbart frågan till Irene:

– Var har du fått tag i denna tingest?

– På auktion i Aspås för 7–8 år sedan, blev svaret.

– Och vad betalade du?

– Jag tror det var 200-250 kronor.

– Har du någon aning om vad det är?

– Nej, men jag köpte den för att den passade in i mitt kök, med den vita färgen och den blå dekoren.

– Vilket fynd du har gjort, det är en vigvattenskål som tillverkats av Rörstrand år 1752 och inmålat under glasyren finns försäljningspriset 1 och 1/2 koppardaler. Av samlare skulle du utan tvekan få minst 10 000 kronor i dag.

– Men det är konstigt hur denna hamnat i Jämtland för vigvattenskålar används enbart i katolska kyrkor och görs så än i dag. De finns vid ingången till kyrkan och är fyllda med vatten. Som besökare doppar man sitt finger i skålen, gör korstecknet och stänker på sig detta för att påminnas om sitt dop, sa Peder Lamm.

Materialet är fajans och stilen är en blandning mellan barock och rokoko och den lär nog, oavsett värdet, även i fortsättningen förgylla Irene Halvarssons kök i Östersund.

Annons