Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill inte äta mat från köket på Solliden

/
  • Lars-Göran Mikaelsson jobbar som personlig assistent. Tanken är att han ska äta färdiga matlådor. Den mat som assistenterna har valt bort att ge till brukaren.

Lars-Göran Mikaelsson lagar mat till den brukare han är assistent åt. Själv är han hänvisad till en matlåda från Sollidenköket.

Annons

Lars-Göran Mikaelsson arbetar som personlig assistent på Häradsgården i Lit. Han och andra assistenter har så kallade pedagogiska måltider med sin brukare. Det innebär att de ska äta tillsammans med brukaren. Det handlar då om en portionsförpackning från köket på Solliden.

– Jag är nöjd att vi får mat. Men just att den ska vara så vidrig, säger Lars-Göran Mikaelsson och skakar på huvudet.

Han berättar om vakuumförpackad potatis som inte är ätbar och om såser som smakar förfärligt.

– För mig så vänder det sig i magen och jag kan lika gärna äta mig mätt på mitt knäckebröd, säger Lars-Göran Mikaelsson.

För några år sedan beslöt han och de andra assistenterna att den brukare de jobbar åt, ska få hemlagad mat. Men de får inte laga mat till sig själva.

– Det kändes bättre att göra så än att ge honom portionsmaten. Vi har valet att avstå från att äta den sörjan, säger Lars-Göran Mikaelsson.

Han menar att det handlar om respekt för brukaren.

– Vi vill att han ska få ätbar mat och mat som vi vet vad den innehåller. Han ska få känna matdoft och goda smaker.

Lars-Göran Mikaelsson tycker att det bästa vore om han kunde få laga mat även till sig själv när han lagar mat till brukaren. Men det har visat sig svårt att genomföra.

– Det handlar om upphandling och sådant.

Han hoppas ändå på att det ska gå att få till en ändring.

– Jag har tagit upp det på personalmöten ibland. Men det är politikerna som bestämmer. De skulle nog inte vilja äta matlådorna varje dag, säger Lars-Göran Mikaelsson.

Mer läsning

Annons