Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wamala lämnar Folkhälsoinstitutet

/

Folkhälsoinstitutets generaldirektör Sarah Wamala kommer att avgå i samband med att hennes myndighet slås ihop med Smittskyddsinstitutet vid årsskiftet.

– Det är dags att gå vidare, säger hon.

Annons

Vid nästa årsskifte ska Folkhälsoinstitutet och Smittskyddsinstitutet slås ihop till en myndighet med namnet Folkhälsomyndigheten. I samband med detta lämnar FHI:s generaldirektör Sarah Wamala organisationen.

Redan för några veckor sedan informerade hon Socialdepartementet om sitt beslut, FHI:s ledningsgrupp fick höra det före påsk och i går informerades även personalen via ett internt mejl.

– Jag har jobbat i tolv år i olika former på Folkhälsoinstitutet och känner att det är dags att gå vidare, säger Sarah Wamala som känner sig stolt över vad myndigheten har åstadkommit under hennes år som generaldirektör.

– Vi har lyckats på grund av ett växande samhällsintresse för folkhälsofrågor, för att regeringen gett oss viktiga strategiska uppdrag och för att vi har många duktiga och engagerade medarbetare, säger hon.

• Det har varit en del turbulens runt FHI, med missnöje bland personalen, frågor om myndighetens fortsatta existens och var den ska vara placerad. Har ditt beslut påverkats av detta?

– Nej det handlar om att jag har jobbat i tolv år på myndigheten och vill gå vidare. Alla organisationer har turbulens i olika former och jag är glad att jag har haft bra medarbetare i detta under alla år.

• Hur kommer sammanslagningen av myndigheterna att påverka Östersund?

– I regeringens direktiv står det att Folkhälsomyndigheten ska ha verksamhet i både Stockholm och Östersund och det är jättebra, för det har vi jobbat hårt för.

• Vad kommer du att göra efter att du avgått?

– Det är nio månader till dess och det finns mycket jobb kvar att göra här så jag tar en dag i sänder.

Mer läsning

Annons