Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundare levererar norrsken till Coldplay

– Det är ett sådant där samtal som man får en gång i livet!
Det säger fotografen Göran Strand i Östersund som bidragit med en filmsekvens till Coldplays nya film och scenshow.

Annons

Det är en tv-film som bandet nu släpper. Filmen heter Ghost stories och filmen på norrskenet kommer användas i en scen där Coldplay spelar i en Amfiteater och framför låten "A sky filled of stars". Filmen spelades in i Los Angeles tidigare i år och Göran Strands film av norrsken kommer även att användas till de spelningar som Coldplay har under sin pågående turné.

När nyheten offentliggjordes att bandet använder Göran Strands film, hade det förgåtts av stort hemlighetsmakeri. Han fick inte heller veta vilken artist det gällde.

– Det var många turer fram och tillbaks, och det har varit locket på sedan början av året, säger en glad Göran Strand.

Det brittiska produktionsbolaget hörde av sig vid årsskiftet, för att sedan ringa igen i februari och meddela att de inte skulle använda sig av filmen. Men i mars stod det ändå klart att Göran Strands film de facto hade använts vid inspelningen. Dock fick fotografen själv inte detta besked förrän i april.

– Det var först då de berättade för mig att det var just Coldplay som använt filmen.

Hur hittade de filmen?

– Filmen som jag gjort har fått väldigt stor spridning på nätet, med kring en halv miljon visningar tror jag. Det som är unikt med den är att den fångat upp en hel himmel, vilket gör den lämplig att visa i plantarier. Dessutom var det ett väldigt kraftigt norrsken den kvällen.

Själva norrskenet filmade Göran Strand i Östersund den 17 mars under fyra timmar och sedan satte han samman sekvenserna till en film.

– Det ligger ungefär 100–150 timmar arbete bakom att få till den där minuten film.

Hur är betalningen?

– Det är bra betalt, men jag vill inte säga några siffror. Jag har även sålt filmen till två planetarier i USA, och även till ett produktionsbolag i Tyskland som samarbetar med NASA. De ska använda materialet i filmen ”Solar superstorms”.

Faktum är att Coldplay redan innan är ett av Göran Strands favoritband.

– Nu kommer jag gilla dem ännu mer. Jag hoppas de kommer hit till Östersund och vill se vårt vackra ljus. Jag har inte fått någon inbjudan från bandet än, men vi får se nu när det är offentligt. Filmen hade premiär i USA i söndags.

Det är väl en jackpot det här?

– Ja, det är ett sådant där samtal som man får en gång i livet, i bästa fall, säger Göran Strand.