Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundare tävlar i Sveriges Mästerkock

Sammanlagt 2 000 amatörkockar medverkade på auditions runt om i landet under hösten. 40 av dessa gick vidare till slutkval i Gävle där tolv personer till sist återstod.

 I oktober påbörjades slutspelsupptagningarna av Sveriges Mästerkock 2013 i Stockholm som nu sänds på TV4 varje onsdagskväll under våren.

– Innan jag åkte iväg på audition här i Östersund sa min man: "Men du vet väl hur litet ett nålsöga är? Jag vet att du är bäst, men kommer juryn att se det?".

Orden kommer från Helena Appelqvist som är en av de tolv finalisterna i matlagningstävlingen. Hon bor i Östersund, jobbar på Försäkringskassan och älskar att laga god mat.

– Jag har alltid älskat det och tänker på mat hela tiden.

Juryn såg hennes potential och hon gick vidare från uttagningen i Östersund vilket blev början på en spännande resa.

– Det var och är en enorm vinst att jag över huvud taget blev en av de tolv finalisterna, konstaterar hon.

Inspelningsdagarna var långa, intensiva och stressiga. Det blev dåligt med sömn, oregelbundna mattider och pressen från juryn – Per Morberg, Leif Mannerström och Markus Aujalay – tärde stundtals på både humör och psyke.

– Jag åkte ur vartenda program rent mentalt och ibland hade jag riktigt dåligt självförtroende, nivån var skyhög och alla var så duktiga, deklarerar Helena som trots allt ler när hon berättar om det.

Jurymedlemmarna kunde uttrycka sig bryskt, något som Helena dock försökte undvika att ta åt sig av.

– Per Morberg, som hade den råaste jargongen, var inte så elak som man kan tro. Jag tror att han spelade en roll och därför brydde jag mig inte om vad han sa, säger hon och fortsätter:

– Flera gånger kom han fram och spände ögonen i mig men då tänkte jag bara: "Mig ska han inte få sätta sig på".

Leif Mannerström var, enligt Helena, lite av gudfadern själv inom matvärlden, och en fantastisk person.

– Han hade en ömsesidig respekt och han såg vilka som brann för kokkonsten.

Den 4 december utsågs vinnaren, är det svårt att inte läcka om vem som segrade?

– Nej, det är ingen konst att hålla det hemligt.

Helena tiger som muren och det är lönlöst att försöka luska vidare. Hon berättar i stället om sitt nystartade företag som ska ge henne ännu mer tid för matlagning.

– Häromdagen registrerade jag firman "Helena helt enkelt" där tanken är att jag ska hyra ut mig själv som kock.

Från och med april går hon ner i arbetstid på Försäkringskassan för att kunna lägga ner mer kraft på affärsidén.

– Tanken är att jag ska åka hem till folk som inte vill, har tid eller kan laga mat och hjälpa dem med tillställningar och bjudningar.

Det verkar så lätt när Helena Appelqvist pratar om mat. Och hennes motto – "Det ska vara enkelt" – är fyra ord som återkommer flera gånger under intervjun.

– Mat behöver inte vara komplicerat. Allt handlar om tillfälle, miljö och sällskap, då kan nästan vad som helst smaka gott. Kall korv med päronfestis till exempel, det brukar min bror och jag äta ibland när vi ses.